Všetko sa údajne začalo zhodou šťastných náhod. V domácnosti rakúskeho kancelára Metternicha bolo v roku 1832 riadne rušno. Slávny diplomat bol práve čerstvo ženatý so svojou treťou manželkou a jeho domácnosť sa hemžila návštevami významných politikov i šľachticov z celej Európy. Vychýrený diplomat sa preto mimoriadne spoliehal na svojich skúsených kuchárov, ktorí pripravovali tie najlepšie pokrmy na slávnostné i bežné príležitosti.
Sladký nápad
Traduje sa, že raz, keď starnúci kancelár očakával na večer dôležitých hostí, jeho skúsený kuchár ochorel. Pán domu však chcel podávať okrem dobrého jedla i špeciálnu sladkosť. Vtedy vraj mladý učeň, sotva šestnásťročný Franz Sacher vyhlásil, že váženej spoločnosti pripraví primeraný zákusok. Metternich súhlasil so slovami, aby ho pred hosťami nezahanbil. V ten večer sa podávala vynikajúca čokoládová torta, ktorá všetkých nadchla.
Takto po rokoch opisoval vznik slávnej torty jeho druhorodený syn Eduard Sacher. Nečudo, veď práve on prišiel s malým, ale výrazným vylepšením otcovho receptu, ktorý meno Sacher preslávil na celom svete. Pravda sa však zrejme skrýva inde. Franz Sacher na svoje 90. narodeniny poskytol rozhovor, v ktorom spomína, že slávnu tortu prvýkrát piekol okolo roku 1850 počas svojho pôsobenia v Prešporku. A ani zďaleka sa nepodobala tej dnešnej.