Pred demenciou vás dokáže ochrániť pohár slabého piva či pohár nízkoalkoholického vína denne. Kto však toto množstvo prekročí, hoci len o málo, si riziko rozvoja demencie naopak zvyšuje. S rastúcou konzumáciou rastie riziko vzniku Alzheimerovej choroby. Platí tiež, že je veľmi škodlivé nárazové pitie väčšieho množstva alkoholu raz za čas.
Avšak vedci zo Soulu zistili, že u osôb, ktoré vypili jednu plechovku piva alebo pohár vína denne, bolo riziko demencie o 21 percent nižšie ako u abstinentov, zatiaľ čo u tých, ktorí vypili denne dva nápoje, bolo riziko nižšie o 17 percent v porovnaní s abstinentmi. U tých, ktorí však konzumovali alkohol vo väčšom množstve, tri a viac nápojov denne, bolo riziko o osem percent vyššie v porovnaní s abstinentmi. Vedci naznačili, že alkohol v menšom množstve môže chrániť pred demenciou, pretože znižuje zápal v mozgu a hustotu krvi, čo umožňuje lepší prietok kyslíka a živín mozgom.
Doktorka Keun Hje Džeonová, odborná asistentka na CHA Gumi Medical Center v juhokórejskom Gumi, ktorá štúdiu viedla, k výsledkom uviedla: „Zistili sme, že udržanie miernej až strednej konzumácie alkoholu, rovnako ako zníženie konzumácie alkoholu z ťažkej na strednú úroveň, súvisí so znížením rizika demencie.“