Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.02.2023 00:00 | PR články
PR článok

Známy reťazec daroval 45 000 eur na nákup defibrilátorov

Viete, ako sa zachovať, keď vo vašej blízkosti odrazu niekto odpadne a neviete mu nahmatať pulz? Ak máte k dispozícii defibrilátor a použijete ho do 5 minút od kolapsu, šanca na úspech je až 75 %.

Srdcovo-cievne ochorenia sú príčinou takmer polovice úmrtí na Slovensku. Aby pacient zástavu srdca alebo infarkt prežil, je nutný rýchly zásah. Bez včasnej resuscitácie začnú mozgové bunky odumierať už po 5 minútach a s každou ďalšou minútou klesá šanca na prežitie o 10 percent.

Prvá pomoc, ktorú určite zvládnete

Hoci dnes zástavu srdca prežije iba jeden človek z desiatich, v prípade, že by okoloidúci okamžite podal prvú pomoc a zároveň použil defibrilátor, prežiť by mohlo až 5 ľudí z desiatich. Aj tento fakt viedol v roku 2017 Občianske združenie Záchrana k spusteniu iniciatívy, ktorá sprístupní tieto prístroje čo najväčšiemu počtu ľudí, ktorí tak dokážu poskytnúť účinnú prvú pomoc bez straty cenných minút.

Defibrilátory (tzv. AED prístroje) sú určené pre verejnosť, vďaka čomu ich zvládne použiť ktokoľvek s minimálnym alebo žiadnym zaškolením, prípadne s telefonickou podporou operátora zo Záchrannej zdravotnej služby. Prístroj jednoduchými inštrukciami navádza k správnemu postupu resuscitácie a umožňuje zachytiť rytmus srdca, pri ktorom je záchrana pacienta ešte možná.

Otvoriť galériu

45 000 eur na život zachraňujúce prístroje

S rozširovaním defibrilátorov po celom Slovensku dlhodobo pomáha aj Kaufland, pre ktorý je spolupráca s OZ Záchrana doslova „srdcovou“ záležitosťou. Spoločnosť už v minulom roku venovala 20 takýchto prístrojov, ktoré sú verejne prístupné a slúžia na okamžitý zásah pri zástave srdca.

„Záchrana ľudského života má neoceniteľnú hodnotu, preto sme nesmierne hrdí, že spoločne s OZ Záchrana a Slovenskou komorou zdravotníkov a záchranárov, sme slovenským mestám a obciam mohli darovať práve život zachraňujúce defibrilátory,“ vysvetľuje Samuel Machajdík, hovorca Kaufland Slovenská republika.

Tým sa však tento projekt rozhodne nekončí – hoci sa dobré skutky dejú najmä v období Vianoc, reťazec dobre vie, že pomáhať treba celoročne. Nedávno sa preto rozhodol venovať 100 000 EUR trom vybraným organizáciám, pričom o rozdelení financií mohli hlasovať jeho zákazníci, a to prostredníctvom špeciálnych kupónov na Kaufland Card.

Aj vďaka nim získalo OZ Záchrana 45 000 eur, ktoré budú použité na nákup ďalších defibrilátorov. Stále ich totiž nie je dosť – podľa odborníkov by slovenské obce a mestá potrebovali ešte aspoň 2568 takýchto prístrojov.

Otvoriť galériu

Príbeh so šťastným koncom

Záver roka 2022 so sebou priniesol aj úspešnú záchrannú akciu, na ktorej sa okrem DHZO Nemšová podieľal automatický externý defibrilátor (AED), darovaný spoločnosťou Kaufland pre obyvateľov obce Nemšová.

Vedeli ste, že AED prístroje je potrebné evidovať v databáze Operačného strediska ZZS SR, a to na stránke www.155.sk? To umožňuje operátorovi v prípade volania na tiesňovú linku 155 poskytnúť informáciu o najbližšom dostupnom defibrilátore spolu s inštrukciami prvej pomoci. Aktuálne je na Slovensku evidovaných okolo 2292 AED prístrojov (vrátane tých, ktoré daroval Kaufland).

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na miesto priletel záchranársky vrtuľník, žiaľ, zbytočne.
Tragická SMRŤ robotníka († 36) vo výkope: Vyhrabávali ho takmer HODINU! Smutné priznanie hasiča
Payne mal už v minulosti problémy s užívaním návykových látok.
Foto
Mrazivé POSLEDNÉ chvíle pred smrťou Liama Payna († 31): Znepokojivý telefonát na núdzovú linku a...
Helio môže byť na svoju prácu patrične hrdý.
Foto
Brazílčan za 21 rokov vybudoval mestskú džungľu: Padne vám sánka, koľko stromov SÁM vysadil!
Hlava štátu doteraz najvýraznejšie skritizovala kabinet Roberta Fica.
Foto
Štátne inštitúcie si v čase konsolidácie kráľovsky PRILEPŠIA: Prezidentský palác, SIS a... Ako to vysvetľujú?!
Prezident USA Joe Biden
Prišiel čas UKONČIŤ vojnu v Gaze, vyhlásil Biden: Do Izraela má namierené šéf americkej diplomacie
Lídri EÚ počas summitu EÚ v Bruseli.
Lídri vyzývajú Európsku komisiu na zmeny v nelegálnej migrácii: Žiadajú NALIEHAVÉ návrhy
Female scientist working in the CDC laboratory.
Vedcom sa podarilo čosi nevídané: Podarí sa oživiť dávno vyhynutý druh? Vo veci nastal kľúčový posun
Národná galéria v Londýne.
Útoky klimatických aktivistov pokračujú: Národná galéria v Londýne koná, s týmto sa tam už nedostanete
Na snímke ukrajinská špecialistka na odmínovanie Naďa Kudrjavcevová, ktorá pracuje pre Švajčiarsku nadáciu pre odmínovanie počas konferencie o odmínovaní Ukrajiny vo štvrtok 17. októbra 2024 v Lausanne vo Švajčiarsku.
Ukrajina sa stala najviac zamínovanou krajinou na svete: Desivé prognózy! Pomôcť chcú DESIATKY štátov
Chudnutie (ilustračná fotografia).
Prekvapivé zistenia vedcov: Lieky na chudnutie môžu pomôcť aj pri ďalšom probléme! Má to ale háčik
Útočník z aš-Šabábu sa odpálil v hlavnom meste Somálska.
Okamihy hrôzy v Somálsku! Útočník sa ODPÁLIL v hlavnom meste: Zomierali nevinní
Vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár.
Svet reaguje na smrť vodcu Hamasu: Západní lídri na ňom nenechali nitku suchú! Bol vrah a terorista, tvrdia