Jablkové ruže
Na 12 porcií potrebujeme:
- 270 g polohrubej múky
- 100 g hladkej múky
- 60 g kryštálového cukru
- 60 ml jablkového pyré
- 120 ml mlieka
- ½ kocky droždia
- 2 žĺtky
- 60 g masla
- ½ lyžičky soli
- 6 jabĺk
- 500 ml vody
- šťavu z 1 citróna
- 50 g hladkej múky na vysypanie formy
- 50 ml roztopeného masla
- 50 g trstinového cukru
- 30 g práškového cukru na posypanie
Postup:
Múky, kryštálový cukor, jablkové pyré, mlieko, droždie a žĺtky vymiesime v robote s nadstavcom hák. V polovici miesenia pridáme maslo a štipku soli. Cesto necháme prikryté utierkou v teple kysnúť asi 60 minút, alebo cez noc v chladničke. Kým cesto kysne, nakrájame jablká na kolieska s priemerom 6 cm a krátko ich obvaríme vo vode s citrónom, aby zmäkli.
Keď jablká zmäknú, scedíme vodu, aby sa úplne nerozvarili. Vykysnuté cesto rozvaľkáme natenko a vykrojíme z neho kolieska s priemerom 6 cm. Kolieska a jablká (6 a 6 kusov) striedavo ukladáme na seba a nakoniec ich zakrútime do tvaru ruží. Ukladáme ich do maslom vymazanej muffinovej formy, potrieme roztopeným maslom a posypeme trstinovým cukrom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút.
Servírovanie: Jablkové ruže podávame posypané práškovým cukrom.