Králičie mäso je skrátka jedným z najkvalitnejších druhov mäsa a je škoda, že v porovnaní s kuracinou či bravčovinou ťahá v jedálničku Slovákov za kratší koniec. Zohnať ho nie je nejaký veľký problém, tak mu dajte šancu.
Pikantný králik s jazmínovou ryžou
4 porcie
Potrebujeme:
- 600 g králičích dielov
- 1 zeler
- 2 mrkvy
- 1 cibuľu
- 9 strúčikov cesnaku
- čerstvú petržlenovú vňať
- morskú soľ v mlynčeku
- guľôčky celého čierneho korenia
- kúsok zázvoru (asi 4 cm)
- 2 štipľavé papričky
- olivový olej
- 100 g nesolených arašidov
- 50 g slaniny
- 1 lyžicu medu
- 100 ml suchého bieleho vína
- 1 lyžicu sójovej omáčky
- 300 g thajskej jazmínovej ryže
- 200 ml králičieho vývaru
Postup:
Pikantný králik
- Do hrnca s vodou dáme králičie mäso. Pridáme očistenú a na väčšie kúsky nakrájanú zeleninu - zeler, mrkvu a cibuľu, 4 celé strúčiky cesnaku a zväzok čerstvej petržlenovej vňate. Osolíme a pridáme guľôčky celého čierneho korenia. Varíme asi 1 hodinu, kým sa mäso neoddeľuje od kosti. Uvarené mäso vyberieme a necháme ho trochu vychladnúť. Oberieme ho od kostí a natrháme na menšie kúsky. Očistený zázvor, štipľavé papričky zbavené semienok a 5 strúčikov cesnaku nakrájame na tenké plátky. Slaninu nakrájame na tenké pásiky. Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme zázvor, štipľavé papričky, cesnak, arašidy a slaninu. Premiešame a restujeme dozlatista. Pridáme kúsky králičieho mäsa a 1 lyžicu medu. Podlejeme suchým bielym vínom a ochutíme sójovou omáčkou. Na záver prilejeme 200 ml králičieho vývaru, aby bolo jedlo šťavnaté. Necháme prejsť varom. Odstavíme a posypeme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou.
Jazmínová ryža
- V druhom hrnci necháme zovrieť väčšie množstvo vody, ktorú osolíme. Pridáme jazmínovú ryžu, premiešame a varíme na miernom ohni asi 20 minút domäkka. Uvarenú ryžu scedíme.