Tie neskôr predal a prešiel na iný biznis. Pred 5 mesiacmi sa vrátil do svojho rodiska, kde tiež začal podnikať s lahodným čiernym mokom. V útulnej kaviarničke, kde sa aj praží, pracuje celá rodina.
Iba 7-ročný Tomáš emigroval s rodičmi pred takmer 40 rokmi do Austrálie. Jeho rodina tam začínala úplne od nuly. Otec bol stavbár, syn mu popri štúdiu ekonómie zvykol vypomáhať, a tak si zarobil na svoju prvú malú kaviarničku, ktorú otvoril so svojou manželkou.
„Ja som nikdy pre nikoho nerobil. Začínal som na stavbách a v 19-ich som rozbehol vlastný biznis. Popri kaviarni sme otvorili aj pražiareň a neskôr sme vyvážali kávu do celej Austrálie,“ objasňuje skúsený podnikateľ, ktorý sa všetko učil úplne sám.
Návrat domov
V Austrálii je podľa Gašperáka vysoká kultúra pitia kávy. „Medzi prvými sme spustili koncept kávy so sebou. Ľudia ráno išli do práce, po ceste si zobrali svoju kávičku a ešte niečo k tomu. Tam sa večer na kávu nechodí,“ prezrádza Tomáš.
Po niekoľkých rokoch biznis s čiernym nápojom rodina prepustila iným, podpísala papiere, že v tom nebude podnikať 15 rokov, a dala sa na autobazáre aj distribúciu lodí. Svoje začiatky podnikania s kávou však využila rodina pri návrate na Slovensko.