"Mať dostatok kalórií nestačí," upozornila Cindy Hollemanová z Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). "Kvalita stravy je kritickým spojením medzi potravinovou bezpečnosťou a výživou. Zlá kvalita stravy môže viesť k rôznym formám podvýživy," dodala.
Zatiaľ čo mnohé vlády sú ochotné dotovať dovoz pšenice alebo múky, aby boli ľudia spokojní, pestovatelia zeleniny majú len obmedzenú podporu. Výsledkom je, že svet produkuje príliš veľa škrobových zŕn, cukru a rastlinných olejov, viac než je potrebné z hľadiska výživy, ale len asi tretinu potrebného ovocia a zeleniny, povedal Tim Benton, riaditeľ výskumu nových rizík v Chatham House v Londýne.
Rovnako ako chlieb, aj cibuľa tak ukázala potenciál vyvolať občianske nepokoje. "Kľúčové obilniny sú skutočne dôležité pre určitý druh symbolického fungovania globálnej potravinovej bezpečnosti. Avšak pre mnohé krajiny sú dôležité aj ďalšie veci, pokiaľ ide o udržanie spokojnosti obyvateľstva. Toto je v istom zmysle vrchol ľadovca," dodal.