Zamerali sa na najrozšírenejší a najdostupnejší variant, teda platne so šírkou okolo 60 cm a v nižšej až strednej cenovej hladine.
Odborníci z českého dTestu testovali varné dosky. Rýchlosť je jedným z hlavných atribútov indukčných varných dosiek. „Nechali sme ohrievať hrniec s vodou na najmenšej a najväčšej prítomnej platničke a stopovali, za ako dlho dosiahne 90 °C,“ vysvetľuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka magazínu dTest.
„Na účely hodnotenia a porovnania sme zistené časy následne prepočítali na liter vody. Do hodnotenia sa premietla aj spotrebovaná elektrina a aj tá, ktorú spotrebúva vypnutý spotrebič.“
Pod povrchom varných zón sa skrývajú cievky, ktoré pomocou magnetického poľa prenášajú energiu priamo do dna nádoby. To však musí byť z elektricky vodivého materiálu, inak indukcia nebude fungovať. Na rozdiel od sklokeramickej dosky sa nezahrieva povrch platne, ale samotná nádoba. Do okolia potom uniká len minimum tepla.