Naše stravovacie návyky sa najvýraznejšie podpisujú pod náš zdravotný stav. Prinášame vám prehľad desiatich potravín, ktoré sú prospešné pre naše zdravie.
1. Voda
Nie je to tak úplne potravina, ale pitný režim je základom trávenia a zdravej stravy. Odporúča sa vypiť denne 8 až 12 pohárov vody.
2. Tmavozelená zelenina
Jedzte tmavozelenú zeleninu aspoň tri- až štyrikrát týždenne. Do jedálnička zaraďte brokolicu, papriku, ružičkový kel a listovú zeleninu, ako je kel a špenát.
3. Celozrnné potraviny
Jedzte celozrnné potraviny aspoň dvakrát denne. Hľadajte celozrnnú múku, ražnú, ovsenú, jačmennú, quinou alebo viaczrnnú.
4. Fazuľa a šošovica
Snažte sa jesť strukoviny aspoň raz týždenne. Skúste pridať strukoviny vrátane fazule a šošovice do polievok, duseného mäsa, šalátov alebo dipov.
5. Ryby
Skúste skonzumovať dve až tri porcie rýb týždenne. Vhodné druhy sú pstruh, losos, sleď, treska, sardinky či tuniak.
6. Bobulové ovocie
Každý deň zaraďte do svojho jedálnička aspoň dve porcie ovocia. Skúste bobule, ako sú maliny, čučoriedky, černice a jahody.
7. Zimná tekvica
Jedzte tekvicu, ako aj inú bohato pigmentovanú tmavooranžovú a zelenú zeleninu, napr. sladké zemiaky, melón a mango.
8. Sója
Denne sa odporúča skonzumovať 25 gramov sójového proteínu ako súčasť nízkotučnej diéty, ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Vyskúšajte tofu, sójové mlieko, sójové bôby edamame a tempeh.
9. Ľanové semienka, orechy a semená
Každý deň pridajte do jedla 1 až 2 polievkové lyžice mletého ľanového semena alebo iných semienok, príp. zaraďte do svojej každodennej stravy malé množstvo orechov (1/4 šálky).
10. Bio jogurt
Muži a ženy vo veku 19 až 50 rokov potrebujú 1 000 miligramov vápnika denne a 1 200 miligramov, ak sú starší ako 50 rokov. Jedzte potraviny bohaté na vápnik, ako sú odtučnené alebo nízkotučné mliečne výrobky.