Úplne vyradenie alebo obmedzenie mäsa na našom tanieri má pozitívne účinky na zdravie. Aby to naozaj malo taký efekt, treba si strážiť príjem vitamínov D a B12 a príjem taurínu alebo aminokyselín. Prinášame vám prehľad štyroch benefitov vegetariánstva, ktoré zverejnil server Health Line.
1. Podporuje zdravie a reguláciu hmotnosti
Obmedzenie mäsa môže tiež pomôcť pri chudnutí a udržiavaní hmotnosti. Analýza 12-tich vysoko kvalitných štúdií zistila, že ľudia, ktorí dodržiavali vegetariánsku stravu v priemere 18 týždňov, schudli výrazne viac ako tí, ktorí jedli nevegetariánsku stravu.
2. Môže znížiť riziko srdcových ochorení
Jedným z najviac skúmaných aspektov rastlinnej stravy je ich vplyv na zdravie srdca. Jeden z výskumov zistil súvislosť medzi príjmom nasýtených tukov, ktoré sa nachádzajú predovšetkým v mäse a živočíšnych produktoch, a zvýšeným rizikom srdcových chorôb. O tomto potenciálnom prepojení sa veľa diskutuje.
3. Môže zlepšiť zdravie čriev
Keďže diéty, ktoré vylučujú mäso, sú často bohaté na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky, strukoviny a iné rastlinné potraviny, majú tendenciu mať vysoký obsah vlákniny. Vláknina vyživuje prospešné baktérie vo vašom čreve, ktoré produkujú zlúčeniny s protizápalovými a imunitnými podpornými úlohami v tele.
4. Môže chrániť pred rakovinou
Obmedzenie niektorých druhov mäsa môže tiež pomôcť znížiť riziko rakoviny. Konzumácia veľkého množstva červeného a spracovaného mäsa, ako je slanina, párky v rožku a iné údené alebo údené mäso, sa spája s vyšším rizikom vzniku rakoviny čriev. Na druhej strane sa zdá, že rastlinné potraviny majú ochranný účinok proti tejto rakovine.