Historické a prírodné pamiatky na celom svete majú označenie svetové dedičstvo UNESCO, ale ako spoznáte kultúrne tradície? Tak, že sú tiež zapísané do Zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. To zahŕňa všetko od tanga v Argentíne až po indonézske bábkové divadlo Wayang. Zoznam sa každoročne aktualizuje a obsahuje tiež množstvo jedál, nápojov a stravovacích zvyklostí. Tu sú štyri z nich.
1. Belgické pivo
Varenie piva v Belgicku sa datuje do 9. storočia, keď ho vyrábali mnísi v opátstvach. V 12. storočí sa Hildegarda z Bingenu – spisovateľka, skladateľka a polyhistorička stala prvou, ktorá napísala o použití chmeľu v pive. Mnísi pokračovali vo varení piva v dvoch odlišných štýloch: trapistické – pivá varené iba trapistickými mníchmi –, a Abbey – pivá, ktoré kedysi varili mnísi, ale teraz ich vyrábajú pivovary. Belgicko vyrába viac ako 1 000 druhov pív.
2. Kuskus
Kuskus – malé, dusené guľôčky drvenej krupice z tvrdej pšenice – je základným jedlom maghrebskej kuchyne. Spôsob, akým sa vyrába a konzumuje v Alžírsku, Mauretánii, Maroku a Tunisku, sa v roku 2020 zaradil na Zoznam nehmotného dedičstva UNESCO. Kuskus môže byť slaný alebo sladký (s mandľami, so škoricou, s cukrom, ružovou alebo pomarančovou vodou z kvetov a niekedy aj hrozienkami). Zvyčajne sa podáva so zeleninou varenou vo vývare alebo guláši, ktorý môže byť jemný až pikantný a niekedy s mäsom (zvyčajne kura, jahňacie alebo baranie).
3. Neapolská pizza
Nehmotným dedičstvom nie je samotná pizza, ale ľudia, ktorí pripravujú a pečú cesto v peci na drevo – neapolskí pizzaiuolo. Čo robí pizzu neapolskou? Associazione Verace Pizza Napoletana hovorí, že cesto musí byť vyrobené z múky s vysokým obsahom bielkovín, miesené ručne a posypané buď syrom fior di latte (vyrobené z kravského mlieka), alebo mozzarellou di bufala (vyrobenou z byvolieho mlieka), San Marzano paradajkami, bazalkou a extra panenským olivovým olejom. Pizzu dáte do pece rozohriatej na 430 stupňov Celsia a pečiete 90 sekúnd.
4. Tacos al pastor
Tacos al pastor sú tradičným mexickým jedlom, ktoré pochádza z Puebla. Sú pripravované z tenkých plátkov marinovaného ovčieho mäsa, ktoré je grilované na rošte. Mäso sa zvyčajne marinuje v chilli, korení a ananásovej šťave. Tacos al pastor sú servírované v tortilách, ktoré sú naplnené grilovaným mäsom, nakrájanou cibuľou, koriandrom a čerstvým ananásom.