Raňajky bývajú často označované za základ dňa. Aj keď o tomto tvrdení sa dá celkom pochybovať, dobré raňajky si radi vychutnáme napríklad na dovolenkách. Pozrite sa, aké sú kontinentálne raňajky, aké anglické a čo sa raňajkuje USA či v Japonsku.
Kontinentálne raňajky sa obvykle podávajú v krajine strednej a južnej Európy a odlišujú sa od tradičných raňajok v iných častiach sveta, ako sú napríklad raňajky v anglosaských krajinách alebo v Ázii. Kontinentálne raňajky sa zvyčajne skladajú z niekoľkých jedál a prísad, ktoré sa podávajú spolu. Zvyčajne obsahujú kávu alebo čaj, pečivo, croissanty. Na kontinentálnych raňajkách sa často podáva aj syr a niektoré druhy mäsa, ako napríklad salámy alebo šunka. Čerstvé ovocie a džúsy sú tiež obľúbeným prvkom kontinentálnych raňajok. Najmä v strednej Európe sa v kontinentálnych raňajkách často nachádzajú jogurt a müsli.
Anglické raňajky sú typické raňajky, ktoré sa konzumujú v Anglicku a iných krajinách Spojeného kráľovstva. Tieto raňajky zahŕňajú viacero jedál, ktoré sa často podávajú spolu na jednom tanieri a ktoré spolu tvoria plné raňajky. Typické jedlá anglických raňajok zahŕňajú vajcia, slaninu, klobásu, paradajky, huby, fazuľu, čierny alebo biely pudding, pečivo a čaj alebo kávu.
Americké raňajky sú zvyčajne jednoduchšie a menej zdobené ako anglické raňajky. Typické jedlá amerických raňajok zahŕňajú vajcia (opečené, varené alebo vo forme omelety), slaninu, klobásy, pražené zemiaky, toast, ovocie, cereálie, vločky a raňajkové pečivo (napríklad croissanty, muffiny alebo bagely). Často bývajú doplnené o lievance a vafle.
Japonské raňajky sú zvyčajne zdravé a ľahké a sú zamerané na jednoduchosť, čistotu a rovnováhu. Typické jedlá japonských raňajok zahŕňajú miso polievku (polievka s miso pastou, ktorá sa môže variť s morskými plodmi, hubami alebo zeleninou), ryžu, natto (kvasené sójové bôby), cukemono (kvasená zelenina), tamagojaki (japonská omeleta) a zelený čaj.