Gastronomickí influenceri a tvorcovia obsahu na sociálnych sieťach majú veľký vplyv na spôsob, akým sa stravujeme. Len na TikToku boli videá s jedlom zhliadnuté viac ako 360 miliárdkrát! V ostatných rokoch vytvorili tak niektoré z najpopulárnejších trendov v oblasti stravovania.
To však neznamená, že všetky tieto potravinové trendy sú bezpečné, aj keď ich sledujú milióny ľudí. Tu sú niektoré z najpopulárnejších trendov z TikToku, ktorým by ste sa mali rozhodne radšej vyhnúť.
1. Umývanie surového kurčaťa
Pravdepodobne ste videli mnohých tvorcov umývať surové kura pred jeho prípravou. Tento postup je však nebezpečný a môže ďalej rozširovať baktérie a patogény na iné potraviny a nádoby v kuchyni. Podľa americkej štúdie uskutočnenej v roku 2019 malo 60 % ľudí, ktorí si umyli svoje kura pred prípravou, baktérie v umývadle a v jeho okolí po umytí.
2. Káva s citrónom
Pridanie citrónovej šťavy do kávy je na TikToku ako pomôcka pri chudnutí. Existujú štúdie, ktoré podporujú fakt, že kofeín môže pomôcť pri spaľovaní kalórií. Citrón má tiež mnoho nutričných výhod, ale táto kombinácia nemá žiadne vedecky dokázané výhody. V skutočnosti môže dodatočná kyslosť viesť k refluxu kyseliny, strate zubnej skloviny, páleniu záhy a pravdepodobne hrozne chutiacemu nápoju.
3. Grilovať syr v hriankovači
Mnoho trendov v úprave jedál prezentovaných na TikToku má za cieľ uľahčiť vám život a aj tento trend – grilovať syr v hriankovači – sa zrodil v snahe ušetriť vám čas v kuchyni. Je však dôležité, aby sa všetky kuchynské spotrebiče používali len na určený účel. Roztopenie syra vo vašom hriankovači by mohlo spôsobiť skrat, iskrenie a potenciálne vznietenie, teda požiar.