Ako uvádza The Sun, vedci zistili, že konzumácia veľkého množstva listovej zeleniny, zeleniny, ovocia, celozrnných výrobkov, olivového oleja, fazule, orechov a rýb znižuje množstvo bielkovín, ktoré sa hromadia v mozgu a ktoré zapríčiňujú toto ochorenie.
Tím vedcov skúmal, do akej miery ľudia dodržiavali diétu MIND (vyvinutú špeciálne pre zdravie mozgu) a stredomorskú stravu, aby zistili, ako to ovplyvňuje ich šance na vznik Alzheimerovej choroby. Doktorka Puja Agarwal z RUSH University v Chicagu uviedla, že výsledky sú „fascinujúce“.
„Zlepšenie stravy ľudí len v jednej oblasti bolo spojené s menším počtom amyloidných plakov v mozgu - je to podobné, ako keby boli o štyri roky mladší. Aj keď náš výskum nedokazuje, že zdravá strava viedla k menšiemu počtu usadenín amyloidných plakov v mozgu, vieme, že existuje vzťah. Doktorka zároveň dodala, že dodržiavanie diéty MIND a stredomorskej stravy môže byť jedným zo spôsobov, ako si ľudia môžu zlepšiť zdravie mozgu a ochrániť kogníciu, keď starnú.