Alzheimerova choroba je najčastejšou formou demencie. Predpokladá sa, že toto ochorenie je spôsobené nahromadením proteínov nazývaných amyloidy a tau v mozgu. Tieto usadeniny tvoria plaky okolo mozgových buniek alebo spleti v nich.
Najnovšia štúdia publikovaná v Neurology sledovala stravovanie podľa spomínaných diét u 581 starších ľudí s priemerným vekom 84 rokov. Každý rok dostali dotazníky, v ktorých sa ich pýtali, koľko z jednotlivých potravín zjedli, kým nezomreli. Po ich smrti sa výskumníci pozreli na ich mozgy, aby zistili, koľko amyloidných plakov alebo tau spletí sa vytvorilo.
Ľudia, ktorí dosiahli najvyššie skóre za dodržiavanie stredomorskej stravy, mali priemerné množstvo v mozgu podobné, ako keby boli o 18 rokov mladší ako ľudia, ktorí dosiahli najnižšie skóre. Tí, ktorí sa najviac držali MIND diéty, mali priemerné množstvo plaku podobné tomu, ako keby boli o 12 rokov mladší ako tí, ktorí dosiahli najnižšie skóre.
„Zistili sme, že konzumácia väčšieho množstva zelenej listovej zeleniny je spojená s menším počtom príznakov Alzheimerovej choroby v mozgu. Toto zistenie je dosť zaujímavé na to, aby ľudia zvážili pridanie väčšieho množstva tejto zeleniny do svojho jedálnička. Na ďalšie potvrdenie našich zistení sú potrebné budúce štúdie," dodal profesor Argawal.