Všetci sme iní a na každého z nás má kofeín iný vplyv. Existujú ľudia, ktorým nerobí absolútne nič. Tvrdia, že sú naň zvyknutí a šálku obľúbenej kávy si bez problémov vedia dať aj pred spánkom. Väčšina kávičkárov by však po vypití kávy vo večerných hodinách v noci pociťovala stimulačné účinky kofeínu a mala by problém so spánkom. Káva bez kofeínu však ulahodí aj večer.
Bezkofeínovú kávu môžu piť tehotné aj dojčiace ženy, môžu ju piť deti aj mládež, dopriať si ju môžu aj ľudia, ktorí majú problémy s krvným tlakom alebo iné zdravotné ťažkosti, pre ktoré im lekár kávu neodporúčal piť. Zaujímavá je pritom aj ďalšia výhoda: môžete ju piť, koľko len chcete. Ak ste napríklad prekročili odporúčanú dennú dávku kofeínu, čo predstavuje 300 až 400 miligramov, prejdite na bezkofeínovú kávu a vybavené. Kávičkujete ďalej.
Robusta vs. arabika
Ak po vypití kávy pociťujete akékoľvek problémy ako silný tlkot srdca, ťažký pocit na žalúdku, zvýšenú nervozitu, prípadne až úzkosť, je veľmi pravdepodobné, že za to môže práve kofeín. Do tela ste ho dostali príliš veľa a váš organizmus to nezvláda.
Tento problém sa veľmi často vyskytuje u ľudí, ktorí pijú robustu a netušia, že tá obsahuje dvakrát toľko kofeínu ako arabika. Keď sa u vás vyskytne niektorý zo spomínaných problémov, skúste najskôr vymeniť pravdepodobne menej kvalitnú robustu za stopercentnú arabiku. Ak to nepomôže, zájdite ešte ďalej a nebojte sa siahnuť po bezkofeínovej káve.
Metódy odstraňovania kofeínu
Káva prirodzene obsahuje kofeín, ale vedci prišli na to, ako ho z nej odstrániť. Deje sa tak špeciálnym spracovaním zelených kávovníkových zŕn, teda ešte pred pražením. Existujú chemické a nechemické metódy, pričom moderná spoločnosť sa, samozrejme, snaží využívať tie nechemické.
Pri chemickej metóde sa používal dichlórmetán, metódu poznáme ako DCM. Hlavné nechemické metódy sú vodný proces, CO₂ proces a proces odstránenia kofeínu pomocou cukrovej trstiny.
Vodný proces
Pri vodnom procese sa zelené kávovníkové zrno namočí do horúcej vody. Tá sa postará o to, že kávové zrno opustia všetky rozpustné látky, teda kofeín, cukor i ďalšie látky dodávajúce káve charakteristickú chuť. Voda sa potom prefiltruje cez uhlíkové filtre a keďže sú molekuly kofeínu väčšie ako tie ostatné, filtre ich zachytia. Zrná sa následne namočia do vylúhovanej tekutiny zbavenej kofeínu a dostanú späť väčšinu svojej pôvodnej chuti. Metódy vodného spracovania sú napríklad Swiss Water Process alebo Mountain Water Process. Kávu zbavenú kofeínu touto inovatívnou metódou ponúkajú aj v slovenskej pražiarni kávy COFFEEIN.
CO₂ proces
Pri CO₂ procese sa kávovníkové zrná navlhčia horúcou parou a následne sú vložené do skvapalneného CO₂, ktorý na seba naviaže kofeín, ale nie ostatné látky obsiahnuté v kávovníkovom zrnku. Výhodou je, že skvapalnený CO₂ sa následne prefiltruje cez uhlíkové filtre a dá sa používať opakovane.
Proces s pomocou cukrovej trstiny
Pri tomto procese je káva najskôr navlhčená parou a potom namočená do vody s prírodným etylacetátom, získaným fermentovaním cukrovej trstiny. Výhoda etylacetátu spočíva v tom, že ide o prírodný produkt, ktorý na seba dokáže naviazať kofeín. Ostatné látky však ostanú v zrne a káva si zachová pôvodnú chuť.
Zachovanie antioxidantov
Káva obsahuje okrem kofeínu aj mnohé ďalšie látky, ktoré môžu mať prospešné účinky, ako napríklad antioxidanty. Viaceré štúdie potvrdili, že bezkofeínová káva obsahuje porovnateľné množstvo antioxidantov ako káva s kofeínom. Pitím bezkofeínovej kávy teda neprídete o zdravotné benefity tohto lahodného moku.
Bezkofeinová káva Etiópia Yirgacheffe z pražiarne COFFEEIN
V ponuke pražiarne COFFEEIN majú bezkofeínovú kávu z Etiópie, konkrétne z oblasti Yirgacheffe. Ponúka sladkú kvetinovú arómu a v chuti nesie pestrú paletu jemných ovocných tónov, orieškov a čokolády. Kofeínu bola zbavená švajčiarskym vodným procesom (Swiss Water Process). Teraz môžete ochutnať kvalitnú výberovú kávu zo slovenskej pražiarne aj vy. Ak zadáte zľavový kód NC10, získate na celý nákup 10 % zľavu. Všetky kávy nájdete na e-shope pražiarne kávy www.coffeein.sk.