Či už dávate prednosť čokoládovej tyčinke alebo zrelým jahodám, cukor je obsiahnutý vo väčšine potravín, a preto je dosť ťažké sa mu vyhnúť. Hoci nie je nič zlé na tom, ak ho konzumujete s mierou, odborník varoval, že jeho konzumácia môže mať nepriaznivý vplyv na vaše zdravie.
Odborníčka na výživu Jess Hillardová v rozhovore pre denník The Sun uviedla, že problémy s cukrom vznikajú až vtedy, keď ho konzumujete v nadmernom množstve. Britská Národná zdravotná služba uvádza, že by sme nemali jesť viac ako 30 g voľných cukrov denne, čo predstavuje približne sedem kociek.
Voľné cukry sú tie, ktoré sú pridávané do potravín a nápojov, a prirodzene sa nachádzajú aj v produktoch, ako je med a sirupy. Plechovka koly môže obsahovať až deväť kociek cukru, čo je viac ako odporúčaný denný limit pre dospelých.
Doprajete si viac cukru, ako by ste mali? Expertka Hillardová uviedla, že existuje 6 varovných signálov, že vám cukor môže škodiť:
1. Zvýšená chuť do jedla
Ak sa vám zvýšila chuť do jedla a nikdy sa necítite úplne nasýtení, môže to byť znamenie, že musíte obmedziť príjem cukru. "Zatiaľ čo sladké občerstvenie sem-tam neuškodí, ak konzumujete príliš veľa cukru, je pravdepodobnejšie, že budete pociťovať väčší hlad a chuť do jedla," tvrdí odborníčka.
Je to preto, že telo cukor rýchlo trávi a vstrebáva, čo spôsobuje prudký nárast hladiny cukru v krvi a spôsobuje, že máme chuť na ďalšie. "Cukor tiež aktivuje produkciu hormónov hladu a pôsobí opačne ako hormóny potláčajúce hlad, takže je pravdepodobnejšie, že siahnete po niečom sladkom."