"Traduje sa, že zemiakové čipsy vznikli v polovici 19. storočia v americkom štáte New York zhodou okolností ako pomsta nespokojnému zákazníkov v reštaurácii. Kuchár zemiaky nakrájal na veľmi tenké plátky, osmažil na oleji a naschvál presolil. Postupne sa čipsy rozšírili po celých Spojených štátoch a začiatkom 20. storočia expandovali do celého sveta. Prvé príchute – syr a cibuľa prišli na trh v roku 1954," uvádza združenie OZV ENVI-PAK.
Ako ďalej uvádza združenie, väčšina obalov lupienkov je z plastu, sú však aj také, ktoré vkladajú do papierovej tuby. Tá má v sebe väčšinou ešte plastový komponent, ktorý drží čipsy, aby sa nepolámali. Jedna značka čipsov ich vkladá do tuby, ktorá je podobná tetrapakom a uzavrie plastovým viečkom.
"A prečo sa javia obaly z čipsov ´poloprázdne´? Je to preto, že v obaloch sa nachádza dusík, ktorý sa stará o ochrannú atmosféru, a ktorý chráni čipsy pred oxidáciou, a tak ostávajú dlho čerstvé, chrumkavé a v požadovanej kvalite," prezradili na záver z OZV ENVI-PAK.