Školské bufety musia zmeniť sortiment: Čo bude zakázané a čo nesedí na vyhláške!
17. 3. 2023, 12:00

Zdroj: ik
Začiatok zdravšieho stravovania?! Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) pod vedením Jána Mikasa zverejnil vyhlášku, ktorá hovorí o tom, čo sa bude môcť predávať v školských bufetoch. Z pultov by mali zmiznúť vyprážané jedlá, hotdogy, sladené nápoje, ale aj chlebíky vo vajíčku. Čo všetko bude zakázané, nad čím úradníci prižmúrili oko a čo na ich výber hovoria výživoví poradcovia?
Zdroj: istock
Zdroj: ik
Zdroj: Katarína Kurtanská, oand, šiš
Galéria k článku
Sortiment v školských bufetoch prejde zmenami. Odborníci dali hlavy dohromady a pristúpili k tomu, že nezdravé potraviny z pultu buď zmiznú, alebo sa upraví ich ponuka. „U detí chceme týmto krokom podporovať zdravú voľbu potravín a nápojov a povzbudiť ich, aby sa stravovali zdravšie. Podľa štatistických údajov za rok 2022 máme na Slovensku viac ako 12-tisíc obéznych detí,“ vysvetľuje kroky kompetentných hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.
Viac ovocia, menej sladených nápojov
V školských bufetoch by malo byť viac čerstvého ovocia a zeleniny, nápojov a prírodných štiav bez konzervačných prípravkov či mäsových výrobkov s obsahom mäsa minimálne 80 %. Predávať sa tam už po novom nebudú presladené nápoje, nápoje s kofeínom, hamburgery či vyprážané jedlá. „Mnohí rodičia vynaložia množstvo energie na vštepovanie zdravých stravovacích návykov deťom. Ich úsilie by preto nemalo vyjsť nazmar,“ hovorí Račková.
Čo nesedí na vyhláške
Vyhláška vstúpila do platnosti už 15. marca 2023. Výživoví poradcovia tomuto kroku tlieskajú, hoci niektorým vyradeným potravinám by oni stopku nedali. „Chlieb vo vajci alebo praženica, tu nevidím výrazný problém. Predpokladám, že deti nejedia mastný chlieb vo vajci každý deň. A najmä, pokiaľ je pripravovaný poctivo, z kvalitných potravín a šetrnou kuchynskou úpravou, nepredstavuje problém,“ vysvetľuje výživová poradkyňa Katarína Skybová.
Kompetentní tvrdia, že pokrmy z vajec sú často príčinou črevných ochorení, navyše zvyknú byť presolené. „Žĺtok vo vajíčku obsahuje takmer 80 % celodennej dávky cholesterolu. Deti konzumujú aj iné výrobky, ktoré obsahujú cholesterol a denná dávka by bola prekročená, čím vzniká riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení v dospelosti,“ uzavrela za ÚVZ Jana Hamade.
Strana
1/4