Mnohí takúto kombináciu nemajú radi. Spojenie sladkého ovocia so slaným mäsom je skrátka fuj a s odporom sa pozerajú aj na sušenú slivku utopenú v kapustnici. My však hovoríme, že je načase vystúpiť zo svojej komfortnej zóny, a to veľmi razantne. Napríklad týmito receptmi!
Pečené morčacie prsia s medom a pomarančom
5 porcií
Potrebujeme:
- 850 g morčacích pŕs vcelku
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- olivový olej
- čerstvú šalviu, rozmarín alebo tymian
- 1 väčší pomaranč
- 2 lyžice medu
- 160 g masla
- 1 kg zemiakov
- čerstvú petržlenovú vňať
Postup:
- Umyté a osušené morčacie prsia ochutíme z oboch strán soľou a čiernym korením. Orestujeme ich na rozohriatej panvici na troche olivového oleja zo všetkých strán dozlatista.
- Medzitým si z pomaranča odkrojíme kôru a nakrájame ho na hrubšie plátky.
- Orestované morčacie prsia preložíme do zapekacej misy, poukladáme na ne lístky šalvie, rozmarínu alebo tymianu a plátky pomaranča. Podlejeme ich vodou a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 45 minút. Po 20 minútach mäso vyberieme a potrieme medom. Pečieme ďalej ešte asi 25 – 30 minút. Počas pečenia polievame mäso výpekom.
- Upečené morčacie prsia vyberieme z rúry a výpek prelejeme do kastrólika. Ochutíme ho soľou a korením. Keď výpek začne vrieť, pridáme 80 g masla a varíme, kým omáčka mierne nezhustne.
- Očistené, umyté zemiaky nakrájané na hranolčeky varíme v osolenej vode domäkka. Medzitým si v menšom kastróliku rozpustíme približne 80 g masla. Zemiaky scedíme, pridáme k nim nasekanú petržlenovú vňať a rozpustené maslo. Zľahka premiešame.
Servírovanie
- Na tanier naservírujeme porciu varených zemiakov s maslom a petržlenovou vňaťou. Vedľa položíme 3-4 plátky upečených morčacích pŕs. Jedlo prelejeme pomarančovou omáčkou a ozdobíme upečenými plátkami pomaranča.