Mnohí takúto kombináciu nemajú radi. Spojenie sladkého ovocia so slaným mäsom je skrátka fuj a s odporom sa pozerajú aj na sušenú slivku utopenú v kapustnici. My však hovoríme, že je načase vystúpiť zo svojej komfortnej zóny, a to veľmi razantne. Napríklad týmito receptmi!
Restované kačacie prsia s pomarančovo-zázvorovou omáčkou
2 porcie
Potrebujeme:
Restované kačacie prsia
- 2 kačacie prsia
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- čerstvý rozmarín
- šťavu z ½ pomaranča
Omáčka
- olivový olej
- 1 šalotku
- 1 lyžičku nasekaného čerstvého zázvoru
- šťavu z 2 pomarančov
- 1 lyžicu medu
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- 2 lyžice masla
Pečené bataty
- 2 bataty
- olivový olej
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- čerstvý rozmarín
- 1 hrsť pekanových orechov
Šalát
- 1 hrsť rukoly
- 1 pomaranč
- olivový olej
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
Postup:
- Kačacie prsia očistíme, kožu narežeme a ochutíme soľou a korením. Opekáme ich na suchej panvici na strane s kožou, kým koža pustí tuk a mierne zhnedne. Potom mäso obrátime a ďalej opekáme. Keď získa zlatohnedú farbu, preložíme mäso zapekacej misy, posypeme natrhaným rozmarínom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 10 minút. Hotové kačacie prsia pokvapkáme pomarančovou šťavou, prikryjeme alobalom a necháme odpočinúť.
- Z panvice, na ktorej sa prsia opekali, zlejeme nadbytočný tuk a panvicu necháme opäť rozohriať. Pokvapkáme ju olivovým olejom a orestujeme na nej nasekané šalotku a zázvor. Keď získajú zlatistú farbu, pridáme pomarančovú šťavu, med, soľ, korenie a na miernom ohni varíme. Potom do panvice vložíme maslo, aby sa omáčka zahustila. Na záver ochutíme výpekom z odpočinutých kačacích pŕs.
- Očistené bataty nakrájame na väčšie kusy a vložíme do zapekacej misy. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a posypeme natrhaným rozmarínom. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 20 minút. Potom bataty posypeme pekanovými orechmi a necháme asi 2 minúty dopiecť.
- Umytú a osušenú rukolu dáme do misky. Kôru z pomaranča odkrojíme a ostrým nožom vykrojíme mesiačiky pomaranča bez šupky. Segmenty pomaranča pridáme k rukole, pokvapkáme olejom, ochutíme soľou a korením.
Servírovanie
- Na tanier naservírujeme porciu batatov spolu s pekanovými orechmi. Navrch položíme kačacie prsia nakrájané na plátky, ktoré v reze osolíme a okoreníme. Prelejeme pomarančovo-zázvorovou omáčkou a podávame s rukolovým šalátom.Text a foto Lidl/Viac receptov nájdete na www.kuchynalidla.sk