Ako to robia profesionáli?
Oleje sú neoddeliteľnou súčasťou mnohých jedál a okrem klasického varenia, pečenia a vysmážania sa veľkej miere využívajú aj v studenej kuchyni. Ich životnosť však nie je večná - ak s nimi nezaobchádzate správne, môžu sa ľahko pokaziť.
„Vplyv na kvalitu a trvanlivosť oleja má do veľkej miery nádoba, v ktorej je uskladnený, ale tiež miesto, kam olej uložíme. Samozrejme, nesmieme zabúdať sledovať dátum spotreby,“ vysvetľuje známy šéfkuchár Peter Varga, ktorý počas svojej dlhoročnej kariéry v zahraničí varil aj takým hviezdam, ako je Beyoncé, Jennifer Lopez, Justin Bieber či Jennifer Aniston.
Ideálnym miestom na jeho skladovanie je tmavé a suché miesto, ktoré viete zatvoriť, ako je napríklad komora alebo skrinka. „Tmavé fľaše s olejom môžete nechať aj na kuchynskej linke, no nikdy nie v blízkosti tepelných zdrojov. Niektoré oleje, ako je napríklad sezamový alebo arašidový, je nutné držať v chladničke a po otvorení spotrebovať čo najskôr, aby vám nezhorkli,“ upozorňuje Peter Varga.
Na toto si dajte pozor
A ako spoznáte, že s vaším olejom niečo nie je v poriadku? „V prvom rade zapojte čuch – ak po otvorení fľaše cítite náznak kyslého alebo hnilobného zápachu, ktorý nemá nič spoločné s pôvodnou zdravou arómou čerstvého oleja, ide o znamenie, že sa v ňom dejú patologické zmeny,“ konštatuje profesionál.
Takýto olej by ste viac nemali používať a radšej ho zlikvidujte. V žiadnom prípade ho však nevylievajte do odpadu – okrem životného prostredia by ste mohli takýmto spôsobom zničiť aj vlastnú kuchyňu. Oveľa lepším riešením je zaniesť starý alebo použitý kuchynský olej do špeciálnych zberných nádob, ktoré už od roku 2019 nájdete pred predajňami Kauflandu. Doteraz sa ho týmto spôsobom podarilo vyzbierať takmer 360 ton.
„Ochrana životného prostredia je pre nás mimoriadne dôležitá, preto sa zákazníkom snažíme uľahčiť ich cestu k ekologickejšiemu narábaniu s odpadmi aj prostredníctvom špeciálnych kontajnerov pred všetkými našimi predajňami. Teší nás každá kvapka oleja, ktorá neskončí vo výlevke a môže byť opätovne spracovaná a využitá,“ hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland Slovensko.
Vedeli ste, že...?
Použité zvyšky oleja a tukov sa po vyliatí do odpadu prilepia na potrubie a zachytávajú aj iné nečistoty. Okrem toho, že zanášajú kanalizáciu, tiež lákajú hlodavce a spôsobujú nemalé problémy pri čistení odpadových vôd. Už 1 dl oleja dokáže znečistiť niekoľko tisíc litrov vody.
Skúsite to aj vy?
Pokiaľ ste so zberom oleja ešte nezačali, neodkladajte to na neskôr – sami uvidíte, že ide o jednoduchý návyk, kedy okrem vlastnej nákupnej tašky prinesiete do Kauflandu aj fľašku s použitým olejom.
• Použitý olej nechajte vychladnúť. Pred naliatím do fľaše ho preceďte cez gázu alebo jemné sitko, aby ste ho zbavili hrubých nečistôt a uľahčili tak jeho opätovné použitie.
• Na recykláciu olejov a tukov vám bude stačiť obyčajná plastová nádoba. Nezabudnite ju vždy poriadne zavrieť a vytlačiť prebytočný vzduch, ktorý by mohol skladovaný olej znehodnotiť.
• Veľkosť nádoby si zvoľte podľa toho, ako rýchlo ju dokážete zaplniť. Keď je plná, odneste ju do zberného kontajneru, ktorý nájdete pri každej predajni Kaufland.
„Olej je najčastejšou príčinou upchatia odpadu, preto sme na to v profesionálnych prevádzkach extrémne citliví. O to viac ma prekvapuje, koľko ľudí o tomto probléme ešte nevie a zvyšky z vyprážania či šalátových zálievok vylieva len tak do drezu,“ dodáva na záver skúsený šéfkuchár.