Vedci z Oxfordskej univerzity tvrdia, že sa u človeka zníži riziko infarktu, mŕtvice či diabetu typu 2, aj keď schudne len dočasne. Epidemiológovia z Oxfordskej univerzity skombinovali výsledky 124 štúdií, na ktorých sa zúčastnilo približne 50 000 osôb. Z analýzy vyplýva, že ľudia, ktorí zhodili tukové zásoby, mali aj po piatich rokoch lepšie zdravotné výsledky a nižšie riziko rozvoja závažných ochorení, aj keď časť tuku neskôr znova nabrali.
„Pre ľudí, ktorí majú problémy s nadváhou alebo obezitou, je zníženie hmotnosti účinným spôsobom, ako znížiť riziko diabetu 2. typu a kardiovaskulárnych ochorení. Naše objavy by mali všetkých uistiť, že programy zamerané na znižovanie hmotnosti sú účinné pri kontrole kardiovaskulárnych rizikových faktorov a veľmi pravdepodobne znižujú výskyt kardiovaskulárnych ochorení,“ tvrdí hlavná autorka štúdie profesorka Susan Jebbová z Oxfordskej univerzity.