Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.04.2023 18:20 | Správy | Zahraničné správy

Rusi zo smrti známeho blogera vinia Navaľného tím, ten reaguje: Títo ľudia môžu za tragédiu

Tím podporujúci uväzneného ruského disidenta Alexeja Navaľného v pondelok dôrazne odmietol obvinenia ruských orgánov činných v trestnom konaní, podľa ktorých je žena podozrivá z vraždy proruského blogera napojená na Navaľného štáb.

Informovala o tom agentúra DPA. Navaľného spolupracovníci z nadácie Fond boja proti korupcii (FBK) — opoziční aktivisti Ivan Ždanov a Leonid Volkov, ktorí žijú v exile —, v pondelok vyhlásili, že zodpovednosť za smrť blogera Vladlena Tatarského nesú agenti ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). "Všetko, čo sa deje, nasvedčuje tomu, že v skutočnosti to boli agenti FSB, ktorí tohto propagandistu jednoducho zlikvidovali sami. Robia to od roku 2014: navzájom sa trávia a zabíjajú, delia si trhy, pričom nie všetky takéto prípady sú verejne známe," uviedol Ždanov s tým, že Rusko zjavne potrebuje nielen vonkajšieho nepriateľa v podobe Ukrajiny, ale aj vnútorného v podobe Navaľného FBK.

Ždanov vo svojom príspevku na sociálnych sieťach upozornil, že ruská vláda sa obvinenie z terorizmu snaží opozícii "prišiť" už roky. Pripomenul, že "v dohľadnej dobe" bude proces s Navaľným v kauze ďalšieho obvinenia z extrémizmu. "Očividne mu (Navaľnému) plánujú dať maximálny trest a terorizmus je na to veľmi vhodný," doplnil Ždanov. Volkov vo svojom statuse špekuloval, že ak aj útok na Tatarského nie je dielom FSB, potom je otázne, ako sa mohlo stať, že táto "všemocná tajná služba" vôbec dopustila, aby sa takéto niečo stalo za bieleho dňa a v centre Petrohradu.

Volkov a Ždanov reagovali na vyjadrenie ruského Národného protiteroristického výboru (NAK), podľa ktorého výbuch, ku ktorému došlo v nedeľu podvečer v jednej z kaviarní v Petrohrade, naplánovali ukrajinské špeciálne služby za "účasti agentov" z protikorupčnej nadácie založenej Alexejom Navaľným. Tá je v Rusku označovaná za extrémistickú a je zakázaná. V súvislosti s výbuchom bola ako podozrivá zadržaná Daria Trepovová, ktorá je podľa NAK podporovateľkou Navaľného. Mladá žena je momentálne vo vyšetrovacej väzbe.

Poradca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Mychailo Podoľak už v nedeľu večer poprel akúkoľvek účasť Kyjeva na výbuchu v Petrohrade a označil ho za "domáci terorizmus". Medzičasom vyšetrovatelia prípad z Petrohradu prekvalifikovali z vraždy vojnového korešpondenta Vladlena Tatarského (vlastným menom Maxim Fomin) na teroristický čin, informoval Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) na svojom účte v aplikácii Telegram.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na tvári Danky Bartekovej v jej veľký deň nemohol chýbať široký úsmev.
Emóciami nabitá svadba Bartekovej: Úsmevy na tvárach známych športovcov či dojatí rodičia!
Vicemajster sveta z roku 1998 Zé Carlos
Brazília v šoku: Zomrel spoluhráč Ronalda, Rivalda či Roberta Carlosa!
Polícia stále pátra po nezvestnom pasažierovi.
Muža, ktorý skočil do Dunaja, sa nepodarilo oživiť: Zistili, koľko mal rokov
Foto
DOTKNUTÝ sexsymbol Juraj Bača: Táto žena ho otvorene ODMIETLA! Dôvod ho zamrzel
Vodca sekty na Slovensku Igor Michajlovič Danilov.
Váš Tip
Nebezpečná sekta možno lanárila aj vás: Sľubuje bývanie zadarmo, človek sa má dožiť 1500 rokov!
Michal Krištof bol pred odchodom do KHL pravidelne nominovaný na reprezentačné zrazy.
Krištof reaguje na svoj odchod z Ruska: Celé to bolo úplne inak!
Juraj sníva o ceste okolo sveta.
Foto
Sexi herec zo seriálu Nemocnica Juraj Ďuriš: TOHTO sa najviac bojím!
(ilustračná fotografia)
Desivý útok na policajný konvoj: Hlásia viacero obetí! Hovorí sa o teroristickom útoku
Polícia stále pátra po nezvestnom pasažierovi.
Dráma v Bratislave: Do Dunaja mal skočiť muž! Na miesto vyslali záchranné zložky
(ilustračná foto)
TOTO sa v Rusku deje len výnimočne! AHA, čo sa podarilo väzňom v trestaneckej kolónii
Slovenská strelkyňa Danka Barteková.
Veľký deň Danky Bartekovej: Nevesta prítomným doslova vyrazila dych!
Kresťanská únia, Anna Záborská
Aktualizované
Záborská už nešéfuje strane Kresťanská únia! Vystriedal ju TENTO známy politik