Spotrebitelia, ktorí si objednajú takéto výrobky, neraz cez internet, sa preto podľa Lapšanského vystavujú vážnym zdravotným rizikám od salmonely cez E. coli až po rôzne plesňové ochorenia. Tie spôsobujú hnačky, zvracania, ba dokonca trvalé následky napríklad pri použití ingrediencií obsahujúcich ťažké kovy. V extrémnych prípadoch dokonca môžu zapríčiniť smrť. Pri prípadnom poškodení zdravia nie je možné nelegálnu prevádzku brať na zodpovednosť.
"Registrované cukrárske prevádzky prechádzajú pravidelne dôslednými kontrolami štátnych orgánov a sú neustále pod ich drobnohľadom. Pozorne si vyberajú suroviny na výrobu zákuskov, koláčov a toriet. Zároveň dodržujú všetky hygienické postupy a normy, a aj preto sa možno niekedy zdajú ich výrobky drahšie. Treba si však uvedomiť, že odvádzajú dane, platia zamestnancov, dodržujú hygienické pravidlá a nemôžu si dovoliť svojich zákazníkov oklamať, pretože by im to okamžite zničilo ich živobytie. Spotrebitelia by mali preto venovať najmä pred sviatkami viac pozornosti tomu, odkiaľ zákusky a koláče na ich stoloch pochádzajú," dodal Lapšanský.
SZPCC má viac ako 520 členov, od SZČO až po stredné podniky vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu zamestnávajú viac ako 12.500 pracovníkov.