Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.04.2023 05:55 | Správy | Politika

Rezort zdravotníctva ukázal prvé zmeny: Zrušia 5 pôrodníc?! Šéfovia nemocníc sa búria

Myjava, Partizánske, Revúca, Snina a Kráľovský Chlmec. Týchto piatich miest by sa malo týkať rušenie pôrodníc, ak sa zrealizujú plány ministerstva zdravotníctva. Ženy z týchto okresov by tak po novom mali rodiť v najbližších pôrodniciach v iných mestách, ktoré môžu byť od ich bydliska vzdialené aj takmer hodinu cesty autom.

Hráme sa s osudmi

Klára Hencelová, riaditeľka nemocnice v Kráľovskom Chlmci

Zatiaľ nemáme oficiálne stanovisko od ministerstva, pokračujú rokovania aj s VÚC. Informácia, že by mala zaniknúť pôrodnica, je veľmi predčasná. Neviem si predstaviť obvod Kráľovský Chlmec bez pôrodnice. Ak si niekto vie predstaviť, že hroziaci pôrod prejde do najbližšej nemocnice, ktorá je od Kráľovského Chlmca 50, no od Trakán až 80 kilometrov, tak mu blahoželám. Hráme sa s osudmi žien aj detičiek. My máme kvalitne odvedené pôrody, nemáme sťažnosti. Sú tu aj ľudia, ktorí hovoria po maďarsky, sú marginalizovaní a nesolventní a tí si nemôžu dovoliť cestovať. Naši zamestnanci by v prípade zrušenia nešli do najbližších slovenských nemocníc, ale išli by do Maďarska.

 

Je to nevyhnutné

Jozef Záhumenský, prednosta gynekologickej kliniky, Nemocnica Ružinov

Túto otázku sme opakovane preberali na odborných stretnutiach. Je jednoznačné, že ak pôrodnica vykazuje malý počet pôrodov, nie je adekvátne pripravená na zvládnutie všetkých závažných komplikácií, ktoré sa pri pôrode môžu neočakávane vyskytnúť. Až pri 15 % pôrodov sa môže vyskytnúť veľmi závažná až život ohrozujúca komplikácia, ktorá vyžaduje prítomnosť erudovaného tímu. Ak je v niektorej nemocnici jeden pôrod denne, alebo aj menej, je otázka, či je ten tím pripravený a či je táto pôrodnica pre rodičky bezpečná. Ja si myslím, že tento proces je nevyhnutný. Je to, samozrejme, potrebné robiť koordinovane a tak, aby bola dostupná starostlivosť v iných nemocniciach.

 

Otvoriť galériu

Panuje odborný konsenzus

Dušan Zachar, zdravotnícky analytik INEKO

Je to logický krok vyplývajúci z vedeckého poznania a odborného konsenzu, ktorý hovorí, že existujú minimálne počty výkonov na pracovisku, resp. u jedného operatéra, ktoré musia byť za rok splnené, aby bola dosiahnutá dostatočná skúsenosť a rutina s operáciami, ktorá výrazne znižuje možné zdravotné komplikácie. Tým sa zvyšuje bezpečnosť pacienta a kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Sú to nemocnice, ktoré nemávajú v poslednom období stabilne ani 400 pôrodov ročne. Tento minimálny limit je pritom už výrazne skresaný nadol.

Sme absolútne proti

Erika Ferková, asistentka konateľa Nemocnice Snina

S týmto rozhodnutím sa absolútne nestotožňujeme. Naša nemocnica doteraz riadne poskytuje pôrodnícky aj neonatologický program a prevádzkuje gynekologicko-pôrodnícke aj novorodenecké oddelenie. Uvedené oddelenia sú plne zabezpečené z odbornej, personálnej aj materiálno-technickej stránky v zmysle platnej legislatívy. Naše gynekologicko-pôrodnícke oddelenie je vyhľadávané aj pacientkami z iných regiónov pre spokojnosť a kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti. V prípade zrušenia týchto oddelení by vzhľadom na geografické špecifiká regiónu viac ako polovica obcí regiónu nemala dostupnú akútnu ústavnú zdravotnú starostlivosť do 45 minút.

 

Pôrodnicu chceme zachovať

Elena Štefíková, riaditeľka NsP Myjava

NsP Myjava nebolo do dnešného dňa doručené žiadne rozhodnutie ani iný oficiálny dokument z Ministerstva zdravotníctva SR ohľadne údajného rušenia pôrodnice ani rozhodnutie o schválení, resp. neschválení nami požadovaných doplnkových programov, medzi ktoré patrí aj pôrodnícky program. Vedenie NsP Myjava sa bude usilovať o zachovanie gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia. Primár, ako aj zamestnanci gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia majú naďalej záujem poskytovať našim pacientkam komplexnú zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu vrátane pôrodníckeho programu.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tta, Nový Čas 

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin
Šéf ruskej dumy šokoval najnovším vyhlásením: Slová o svetovej VOJNE a SATANOVI
Vykurovanie
Dobrá správa pre obyvateľov Žiaru nad Hronom: Odstávka je na konci!
Princ George prišiel na svet 23. júla v roku 2013.
Foto
Princezná Kate musela po pôrode prekusnúť horkú pilulku: Pravidlo, ktoré ju ranilo
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Shengen nie je podľa Blanára úplne funkčný: Nelegálna migrácia si vyžaduje riešenie
Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".
Robert Fico považuje miliardy eur z fondu EÚ za obrovskú pomoc: Pri tomto najmä pomôžu!
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
So škodami po záplavách pomôže Únia: K miliónom z fondov sa dostane aj Slovensko!
Niektoré okresy na Slovensku zasiahnu prívalové povodne! (Ilustračné foto)
SHMÚ varuje: Hrozia ďalšie povodne! Tieto okresy sú v ohrození
Ilustračné foto.
Ako zistiť, že je niekto ALKOHOLIK: 8 varovných príznakov! TAKTO ho identifikujete
 Filmový chodník slávy sa dnes rozrástol o ďalšiu pamätnú dlaždicu s menom Juraj Kukura. 
Foto
Odhalenie dlaždice Juraja Kukuru na chodníku slávy: Naozaj TOTO Kňažko povedal? Aha, kto sa ukázal v dave!
Myšlienku pracovať v štruktúrach trnavského klubu Škrtel stále nezavrhol.
Foto
Reakcia Trnavy na príchod Škrtela do DAC: Náš klub si je plne vedomý sklamania...
Spoznávate chlapca na fotografii?
Foto
HÁDANKA: Spoznávate malého šibala na FOTO? Pre TENTO ikonický prvok ho pozná celé Slovensko
Predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová vyčíta svojmu predchodcovi Jánovi Mazákovi viaceré pochybenia.
Predsedníčka Súdnej rady vyčíta Mazákovi viaceré pochybenia: Toto uviedla v správe