Veľkonočné pochúťky sú na Slovensku rôzne, no takmer všade kopírujú kresťanský pôvod týchto najstarších sviatkov. Prísny pôst na Veľký piatok strieda Biela sobota, ktorá je akousi pomalou gastro predzvesťou bohatej Veľkonočnej nedele. Práve v sobotu, po oslave Vzkriesenia, v mnohých domácnostiach na stole rozvoniava veľkonočná baba.
Suroviny:
10 ks pečiva, najlepšie klasické biele rožky, 10 ks vajíčka, 600 gramov údeného mäska, prípadne prerastenej slaninky alebo klobásky, dve hrste petržlenovej vňate, medvedieho cesnaku, jarnej cibuľky alebo pažítky, soľ, korenie, muškátový oriešok, voda z údeného alebo mäsového vývaru na namáčanie.
Mäsko
Na kocky nakrájané rožky zalejte vychladnutou vodou, kde ste varili údené mäsko. Prípadne môžete použiť aj klasický vývar. Pozor na množstvo zálievky, dajte iba toľko, aby sa rožky napili a zvlhčili. Do zmesi pridajte žĺtky, nasekanú vňaťku alebo iný druh jarných zelených byliniek, prípadne zelené cíbiky z cibuľky či pažítku. Môžete pokojne tieto druhy aj zmiešať, vňaťku zameniť za medvedí cesnak. Fantázii sa ani v tomto prípade medze nekladú.
Dôležité bielka
Do zmesi nastrúhajte trošku muškátového orieška a ak nebola zálievka dosť slaná, pridajte aj soľ a trošku čierneho korenia. Potom do zmesi vsypte na kocky nakrájané mäsko alebo slaninku a poriadne premiešajte. Pridajte vyšľahané bielka a jemne zapracujte. Plech vymastite maslom, zasypte strúhankou, vyklopte tam zmes, ktorú iba nežne uhlaďte vareškou, neutláčajte. Pečte na 180 stupňov Celzia približne 50 minút. Posledných 15 minút pečenia môžete teplotu zvýšiť na 200 stupňov Celzia, aby sa zvrchu pekne zapiekla. Ak si chcete urobiť babu v menšom či väčšom, normovanie je jednoduché. Pravidlo znie – koľko rožkov, toľko vajec. Dobrú chuť.
Tip na záver: Niekto zálievku na rožky riedi pol na pol s mliekom. Baba je tak vláčnejšia.