Plnený veľkonočný mazanec
Na 8 porcií potrebujeme:
Cesto
- 80 g hrozienok
- 100 ml čerstvej pomarančovej šťavy
- 420 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 150 ml mlieka
- 10 g sušeného droždia
- 10 g soli
- 120 g masla
- 60 g trstinového cukru
Na potieranie
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- štipka soli
Krém
- 500 g mascarpone
- 50 g práškového cukru
- 80 ml vaječného likéru
Náplň - 100 ml vaječného likéru
Na posýpanie - 30 g práškového cukru
Postup:
Cesto
Hrozienka namočíme do pomarančovej šťavy a necháme napučať. Zvyšné suroviny zmiešame a hákom miesime približne 10 minút. Pridáme scedené hrozienka a premiesime. Cesto našponujeme, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne hodinu alebo cez noc v chladničke. Hotové ho opäť premiesime, našponujeme a vložíme do vymastenej formy. Prikryjeme utierkou a necháme 30 minút podkysnúť.Potom ho potrieme vajíčkom rozmiešaným so žĺtkom a štipkou soli a pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C približne 30 minút. Upečený mazanec necháme vo forme vychladnúť.
Krém
Všetky suroviny spolu vyšľaháme. Krémom naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou. Vychladnutý mazanec pozdĺžne prerežeme a polejeme vaječným likérom. Na spodný korpus nanesieme krém, prikryjeme vrchným korpusom a posypeme cukrom.
Viac receptov na www.kuchynalidla.sk