Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.04.2023 09:00 | Správy | Servis

Máte chuť sa poriadne do sýta najesť? Vyskúšajte tieto recepty s hovädzím mäsom!

Aj ten najzarytejší bretarián má raz za čas chuť najesť sa poriadne do sýta a s odkrveným mozgom a ťažkými nohami potom hodinku len tak pozerať do steny. Do tohto stavu vás poľahky dostane kombinácia hovädzieho s chrenovou omáčkou a knedľou. Nedajbože, keď si predtým doprajete o mäsové knedličky vylepšenú zeleninovú polievku...

Hovädzie plátky s chrenovou omáčkou a domácou knedľou

Otvoriť galériu


4 porcie

Potrebujeme:

Hovädzie plátky

  • 700 g hovädzej falošnej sviečkovej z pleca
  • 6 strúčikov cesnaku
  • morskú soľ v mlynčeku
  • čierne korenie v mlynčeku
  • olivový olej
  • 3 menšie mrkvy
  • 100 g zeleru
  • 1 cibuľu • nové korenie
  • 4 bobkové listy
  • 50 ml bieleho suchého vína
     

Parená knedľa

  • 150 ml teplej vody
  • 20 g čerstvého droždia
  • 1 lyžičku kryštálového cukru
  • 500 g hladkej múky
  • štipku soli
  • 1 vajce
     

Chrenová omáčka

  • olivový olej
  • 2 lyžice masla
  • 2 šalotky
  • 2 bobkové listy
  • nové korenie
  • 1 strúčik cesnaku
  • morskú soľ v mlynčeku
  • čierne korenie v mlynčeku
  • 1 a pol lyžice hladkej múky
  • 300 ml mlieka
  • 185 g sterilizovaného strúhaného chrenu
  • 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • šťavu z ½ citróna
  • čerstvú petržlenovú vňať
     

Postup:

  • Do mäsa urobíme nožom asi 12 otvorov, do ktorých vložíme na polovice prekrojené strúčiky cesnaku. Mäso prerežeme na polovicu, osolíme, okoreníme a restujeme na olivovom oleji v kastróle. Počas restovania ho otáčame. Keď sa zatiahne, pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu (mrkvy, zeler, cibuľu), nové korenie a bobkové listy. Po približne 5 minútach podlejeme vínom a povaríme, aby sa z neho odparil alkohol. Potom prilejeme horúcu vodu tak, aby bolo mäso zaliate. Prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka približne 60 – 90 minút. Pred podávaním ho nakrájame na plátky.  
     

Parená knedľa

  • V teplej vode rozmiešame rozdrobené droždie a cukor. Necháme približne 10 minút kysnúť. V robote s lopatkovým nadstavcom vymiesime z múky, zo soli, z vajca a pripraveného kvásku hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misky. Cesto pomúčenými rukami našponujeme, vrátime naspäť do misky, poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme približne 20 minút podkysnúť. 
     
  • Cesto rozdelíme na 3 časti, z ktorých vypracujeme bochníky. Prikryjeme ich utierkou a necháme 5 minút kysnúť. Potom z nich vypracujeme knedle, ktoré naparujeme v hrnci cca 15 – 20 minút. Hotovú knedľu poprepichujeme špáradlom.
     

Chrenová omáčka

  • V kastróle rozohrejeme olej a roztopíme maslo. Pridáme šalotky nasekané nadrobno, bobkové listy, nové korenie, najemno nakrájaný cesnak, soľ a čierne korenie. Restujeme dozlatista. Potom prisypeme múku a pripravíme svetlohnedú zápražku. Postupne k nej prilievame mlieko. Varíme za občasného miešania približne 10 minút. Potom pridáme sterilizovaný chren a smotanu, premiešame a privedieme k varu. Na záver dochutíme citrónovou šťavou.
pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Víkend, lidl

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto.
Poznáte tradície Vianoc na Slovensku? TEST to preverí! Pozor, niektoré vás poriadne potrápia
Pád vrtuľníka (Ilustračné foto)
Vrtuľník napálil do budovy NEMOCNICE, potom sa zrútil na zem: PRÍŠERNÉ následky
Vľavo hráč Spartaka Adrián Zelkovič a hráč Slovana Kyriakos Savvidis v súboji
Hráči našej ligy dostali nové cenovky: Najväčší nárast pri hodnote hráča Trnavy, najdrahší hráč súťaže je...
V rozprávke uvidíte aj Annu Javorkovú a Zuzanu Kanócz.
Foto
Nalaďte na sa Štedrý deň NOVOU slovenskou rozprávkou: Čarovný príbeh so silnou hereckou zostavou!
Na archívnej snímke z 12. júna 2024 nemecký minister obrany Boris Pistorius.
Nemecký minister šokoval svojím posledným vyhlásením: Musíme byť pripravení na VOJNU
Dominika Kavaschová a Daniel Fischer
Kavaschová sa čoskoro stane dvojnásobnou matkou: Nadšený otec odhalil pohlavie bábätka!
Špenát
Váš Tip
Mysleli ste si, že v zelenine nemôže byť nič nebezpečené? Vedci zo SAV vás vyvedú z omylu!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán o krvavom útoku na vianočných trhoch: Niet pochýb o tom, že…
Ilustračné foto.
Slovensko zasiahne MOHUTNÁ víchrica: Pozor na snehové jazyky a záveje!
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin prišiel s nečakaným vyhlásením: Rusko nebolo na vojnu dobre pripravené
passenger ferry on the Mediterranean Sea
V rieke sa POTOPIL trajekt! Hrozné, koľko ÚMRTÍ evidujú: Väčšina sa vracala domov na Vianoce
Otvorenie kreatívneho centra RTVS -Arténa v Mlynskej doline v Bratislave.
Šimkovičová si želá viac Slovenských inštitútov v zahraničí: Prekvapí vás, akú dvojicu krajín spomína