Aj ten najzarytejší bretarián má raz za čas chuť najesť sa poriadne do sýta a s odkrveným mozgom a ťažkými nohami potom hodinku len tak pozerať do steny. Do tohto stavu vás poľahky dostane kombinácia hovädzieho s chrenovou omáčkou a knedľou. Nedajbože, keď si predtým doprajete o mäsové knedličky vylepšenú zeleninovú polievku...
Hovädzie plátky s chrenovou omáčkou a domácou knedľou
4 porcie
Potrebujeme:
Hovädzie plátky
- 700 g hovädzej falošnej sviečkovej z pleca
- 6 strúčikov cesnaku
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- olivový olej
- 3 menšie mrkvy
- 100 g zeleru
- 1 cibuľu • nové korenie
- 4 bobkové listy
- 50 ml bieleho suchého vína
Parená knedľa
- 150 ml teplej vody
- 20 g čerstvého droždia
- 1 lyžičku kryštálového cukru
- 500 g hladkej múky
- štipku soli
- 1 vajce
Chrenová omáčka
- olivový olej
- 2 lyžice masla
- 2 šalotky
- 2 bobkové listy
- nové korenie
- 1 strúčik cesnaku
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- 1 a pol lyžice hladkej múky
- 300 ml mlieka
- 185 g sterilizovaného strúhaného chrenu
- 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
- šťavu z ½ citróna
- čerstvú petržlenovú vňať
Postup:
- Do mäsa urobíme nožom asi 12 otvorov, do ktorých vložíme na polovice prekrojené strúčiky cesnaku. Mäso prerežeme na polovicu, osolíme, okoreníme a restujeme na olivovom oleji v kastróle. Počas restovania ho otáčame. Keď sa zatiahne, pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu (mrkvy, zeler, cibuľu), nové korenie a bobkové listy. Po približne 5 minútach podlejeme vínom a povaríme, aby sa z neho odparil alkohol. Potom prilejeme horúcu vodu tak, aby bolo mäso zaliate. Prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka približne 60 – 90 minút. Pred podávaním ho nakrájame na plátky.
Parená knedľa
- V teplej vode rozmiešame rozdrobené droždie a cukor. Necháme približne 10 minút kysnúť. V robote s lopatkovým nadstavcom vymiesime z múky, zo soli, z vajca a pripraveného kvásku hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misky. Cesto pomúčenými rukami našponujeme, vrátime naspäť do misky, poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme približne 20 minút podkysnúť.
- Cesto rozdelíme na 3 časti, z ktorých vypracujeme bochníky. Prikryjeme ich utierkou a necháme 5 minút kysnúť. Potom z nich vypracujeme knedle, ktoré naparujeme v hrnci cca 15 – 20 minút. Hotovú knedľu poprepichujeme špáradlom.
Chrenová omáčka
- V kastróle rozohrejeme olej a roztopíme maslo. Pridáme šalotky nasekané nadrobno, bobkové listy, nové korenie, najemno nakrájaný cesnak, soľ a čierne korenie. Restujeme dozlatista. Potom prisypeme múku a pripravíme svetlohnedú zápražku. Postupne k nej prilievame mlieko. Varíme za občasného miešania približne 10 minút. Potom pridáme sterilizovaný chren a smotanu, premiešame a privedieme k varu. Na záver dochutíme citrónovou šťavou.