Nielenže chceme pred letom schudnúť do plaviek, ale zmena stravy je dôležitá aj kvôli zdraviu, ktoré je po zimných mesiacoch oslabené. Chýbajúce vitamíny by sme mali organizmu dodať buď v prirodzenej forme prostredníctvom stravy, alebo - ak treba - aj v podobe špeciálnych prípravkov.
Jar je zároveň nový začiatok a je šanca konečne zmeniť stravovanie. Lekári odporúčajú konzumovať látky obsahujúce vhodnú formu cukru, teda komplexné sacharidy, ktoré obsahuje celozrnné pečivo, nelúpaná ryža, neupravované obilniny, hrubá múka, zelenina a ovocie. Tie dodávajú naším bunkám energiu.
Na to, aby sme sa dokázali dobre koncentrovať, rýchlo reagovať, zachovali si sviežu myseľ a aby bol skrátka náš mozog stále vitálny, je potrebné zvýšiť prirodzený prísun vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Nesmieme zabudnúť na bielkoviny, najmä na ich základ, teda aminokyseliny. V prirodzenej výžive človeka sa ich nachádza dvadsať rôznych typov, z ktorých osem si nevie organizmus vytvoriť sám - nazývajú sa esenciálne. Tie je vhodné dopĺňať aj pomocou potravinových doplnkov.
Zima sa skončila, ale v období, keď máme ešte oslabenú imunitu, na nás striehnu rôzne choroby. „K posilneniu imunity môžu pomôcť vitamíny C, D, zinok, výťažky z hlivy ustricovej, rakytníka a echinacey,“ rad vedúca lekárne AGEL Kežmarok Tatiana Mečárová.
5 potravín, ktoré by nemali chýbať
Kapusta
Pomáha aktivovať činnosť pečene, zvyšuje vylučovanie škodlivých látok. Dodá vám vitamíny A, C, E, K a kyselinu listovú.
Jablko
Je v ňom veľa enzýmov, vitamínov A, B, C či E, a tiež minerálov ako draslík, železo, zinok, vápnik a horčík. Jablko je tiež skvelý antioxidant a posilňuje metabolizmus. Pomáha tiež pri trávení.
Zázvor
Posilňuje žalúdok, slezinu a pľúca. Podporuje trávenie, má protizápalové účinky, ničí tiež baktérie a vírusy. Ideálny je pri únave, stimuluje krvný obeh, podporuje cirkuláciu krvi a lymfy.
Avokádo
Je bohaté na proteíny, má vysoký obsah prospešných tukov, znižuje cholesterol. Poskytuje vitamíny E a B6. Optimalizuje hladinu cukru v krvi, podporuje trávenie. Nájdete v ňom tiež vitamíny K, C, B5, E, A, B1, B2, B3, kyselinu listovú, draslík, horčík, mangán, meď, železo, zinok a fosfor.
Cesnak
Pôsobí ako prírodné antibiotikum, ničí baktérie, parazity, vírusy a plesne. Prečisťuje krv, pôsobí protizápalovo, znižuje krvný tlak, podporuje tvorbu bielych krviniek. Čistí tiež pečeň a posilňuje imunitný systém.