Samotnou podvýživou podľa výsledkov prieskumu trpí takmer štvrtina ľudí hospitalizovaných v nemocniciach. Prieskum o stave výživy pacientov v našich nemocniciach realizovala SSPEV s podporou medzinárodného edukačného grantu Asociácie výrobcov klinickej výživy. V spolupráci s odborníkmi v ôsmich slovenských nemocniciach spoločnosť SSPEV skúmala nutričný stav u 752 pacientov hospitalizovaných na rôznych oddeleniach. Prieskum zároveň preveroval aj systém organizácie nutričnej starostlivosti v týchto nemocniciach. Normálny stav výživy mala iba niečo viac ako tretina pacientov, v riziku podvýživy bolo 40,6 % pacientov a 23,5 % pacientov už trpelo podvýživou.
Slovensko je na tom horšie ako európsky priemer. Zistenia z klinických štúdií Medzinárodnej asociácie výrobcov klinickej výživy dokazujú, že v celoeurópskom meradle je v riziku podvýživy v priemere každý štvrtý pacient prijatý do nemocnice. Na Slovensku je v stave alebo v riziku podvýživy viac ako každý druhý pacient vo vyššie uvedených špecializáciách. Odhadované náklady zdravotnej starostlivosti súvisiace so zlým stavom výživy predstavujú v celej EÚ až 170 miliárd eur ročne. „Zistenia z prieskumu pre nás, žiaľ, nie sú prekvapujúce. Dlhodobo upozorňujeme na to, že v slovenskom zdravotníctve neexistuje systém nutričného manažmentu, čo je veľkou chybou. Enterálna a parenterálna výživa je totiž súčasťou terapie pacientov a dokáže výrazne ovplyvniť výsledky liečby,“ uviedol prezident SSPEV Juraj Krivuš.