Uskladnenie
- zamraziť sa dá celý alebo nakrájaný
- vyrobte si pesto
- namiešajte bylinkovú soľ
Pozor
- Medvedí cesnak sa nápadne podobá na konvalinku, ktorá je jedovatá. Rozlíšite ich vďaka výraznej typickej vôni cesnaku. Rastlinky majú aj odlišné kvety, ale to vám nepomôže, pretože kvitnúci medvedí cesnak sa už nezbiera.
Pesto z medvedieho cesnaku
Potrebujeme:
- 2 hrste čerstvého medvedieho cesnaku (cca 50 g)
- 60 g píniových orechov
- 100 ml extra panenského olivového oleja
- 50 g strúhaného parmezánu
- šťavu z polovice citróna
- soľ a čierne korenie na dochutenie
Postup:
- Listy medvedieho cesnaku opláchneme pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať. Na panvici opražíme píniové orechy dozlatista, pričom neustále miešame, aby sa nespálili. V mixéri alebo v mlynčeku na bylinky rozmixujeme medvedí cesnak s opraženými píniovými orieškami a citrónovou šťavou. Pomaly pridávame olivový olej a mixujeme, kým nevznikne hladká pasta. Pridáme strúhaný parmezán a dôkladne premiešame. Pesto dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti. Hotové pesto môžeme použiť hneď alebo uložiť do uzatvoreného pohára v chladničke.
Domáca bylinková soľ
Potrebujeme:
- 100 g soli
- 30 g medvedieho cesnaku
Postup:
- Medvedí cesnak umyjeme a necháme čo najviac oschnúť. Pokrájame ho na väčšie kusy a vložíme do mixéra. Mixér niekoľkokrát krátko zapneme a potrasieme ním tak, aby sa lístky nasekali na drobné kúsky, ale aby nevznikla jednoliata pasta. Prisypeme soľ a ešte mixér nakrátko zapneme. Zmes nasypeme do sklenenej dózy, uzavrieme a odložíme do chladničky. Necháme týždeň odležať, občas pohárom zatrasieme, aby sa soľ nezlepila.