1. Udržateľnosť
Potravinársky priemysel na celom svete aj v Paríži sa zameriava na trvalo udržateľné postupy. Podľa Eit Food sú trvalo udržateľné systémy, ktoré do svojej každodennej rutiny začleňujú znižovanie odpadu, na vrchole zoznamu európskych potravinových trendov predpovedaných na rok 2023. Mali by sme očakávať viac týchto inovácií v predajniach a reštauráciách v Paríži, v meste, ktoré je známe tým, že má prsty na tepe najnovších a najštýlovejších trendov a inovácií v oblasti stravovania.
2. Food trucky
Food trucky a pouličné jedlo nie sú úplne nové ani revolučné. Zdá sa však, že stánky s jedlom na úrovni ulíc, budú pribúdať aj v tomto roku. Pre tých, ktorí sú skeptickí voči tomu, ako môže scéna food truckov ovplyvniť vašu obľúbenú kaviareň alebo bistro, štúdia ukazuje, že tieto dva druhy reštaurácií sú schopné existovať harmonicky, pričom food trucky môžu dokonca pomôcť podporiť rast v rámci celého potravinárskeho priemyslu.
3. Zvýšenie hmyzu v ponuke
Entomofágia, spôsob jedenia hmyzu, je v Európe na vzostupe odvtedy, čo sa rozšírili predpisy a Európska agentúra pre bezpečnosť potravín začala povoľovať rôzne schválené druhy hmyzu do výroby potravín. Prax jedenia hmyzu nie je nová; praktizuje sa širokom rozsahu v juhovýchodnej Ázii, Mexiku, na Novom Zélande a inde. Šéfkuchár Laurent Veyet si myslí, že hmyz tvorí vzrušujúce a chutné ingrediencie. Takéto zložky by sa mali brať do úvahy vo všetkom, vrátane dobrého jedla.
4. Nárast nealkoholických nápojov
Možno vás prekvapí, že Francúzsko, sčasti známe výrobou a spotrebou vína, nielenže naskočilo do rozbehnutého vlaku bez alkoholu, ale tiež rýchlo presadzuje predaj nealko nápojov. Podľa agentúry Reuters sa vo Francúzsku v súčasnosti dejú dve veci: Spotreba vína má klesajúci trend, zatiaľ čo predaj alternatívnych nápojov rastie. Najvyšší čas na zavedenie viacerých alternatív nápojov bez alkoholu nielen na francúzskom trhu.
5. Technológie
Efektné predajné automaty a technologické kiosky sa kedysi považovali za také vzácne, že ich bolo možné nájsť iba v mestách budúcnosti, ako je Tokio, ktoré je lídrom v oblasti technológií. Čiastočne vďaka zvýšenému prístupu a tlaku pandémie na minimalizáciu sociálnej interakcie v záujme bezpečnosti sa všade objavuje viac systémov progresívnych technológií – od QR kódového objednávania v reštauráciách až po objednávacie kiosky v najbližšom McDonald's. Nielenže táto technológia pomohla znížiť interakciu medzi ľuďmi, ale pomohla aj v odvetví, ktoré v ostatnom čase zaznamenalo nedostatok zamestnancov, a zároveň poskytlo zákazníkom menší časový tlak na objednávanie.