Obsiahnuté látky
- Vitamín K - pomáha pri tvorbe krvných zrazenín a je dôležitý pre zdravie kostí
- Vitamín C - má silné antioxidačné vlastnosti a podporuje imunitný systém
- Folát (vitamín B9) - pomáha pri tvorbe nových buniek a je dôležitý pre zdravý vývoj plodu počas tehotenstva
- Draslík - pomáha udržiavať správnu rovnováhu tekutín v tele a podporuje zdravie srdca
- Vápnik - je vhodný pre kosti
- Ďalšie vitamíny a minerály - B1, B2, B3, B6, E a A, železo, horčík, fosfor a zinok
- Vláknina a inulín podporujú hygienu čriev, odvodnenie a liečenie močových infekcií
Asparagín
- Je základná aminokyselina, ktorá je prítomná v mnohých biologických systémoch, je dôležitou zložkou bielkovín a má aj dôležité funkcie v metabolizme a vo vývoji organizmov. Asparagín je tiež dôležitý na rast a vývoj organizmov, pretože pomáha pri tvorbe proteínov, ktoré sú kľúčovými zložkami buniek a tkanív. Nachádza sa v špargli, kde predstavuje zhruba 2-3 % celkovej hmotnosti rastliny. Je to práve táto aminokyselina, ktorá dáva špargli jej charakteristickú chuť. Počas procesu varenia alebo pečenia sa časť asparagínu mení na kyselinu asparágovú, čo môže prispieť k chuťovým zmenám v špargli.