Našli ste v chladničke či v špajze potravinu po dátume minimálnej trvanlivosti (DMT)? Nemusíte ju automaticky hodiť do koša. Odborníci z českého magazínu dTest pripravili pomôcku, ktorá vám napovie, koľko času navyše majú na skutočné pokazenie potraviny, ktoré sú už po dátume uvedenom na obale.
Ako skladovať potraviny, aby vydržali čo najdlhšie
Čerstvé mäso
- V chladničke 1-2 dni. Ak pripravujete mäso na gril a chcete ho napácovať, pokojne tak môžete urobiť aj 4 dni vopred. Musí však byť úplne ponorené, aby sa zabránilo prístupu vzduchu. Pác predĺži životnosť bravčového a hydinového mäsa v chladničke maximálne na 5-7 dní, hovädzie, baranie a divina tak vydržia až 14 dní.
- V mrazničke - mäso je dobré mraziť vákuovo zabalené, tak vydrží zhruba 3 mesiace.
- TIP: Mäso sa dá aj sušiť. Takto upravené má pri správnom skladovaní trvanlivosť takmer neobmedzenú.
Mlieko, jogurty, smotana, mäkké syry
- V chladničke - až 4 dni
- - mrazenie sa neodporúča
Tvrdé syry
- V chladničke - 10 dní
- V mrazničke - pol roka
Maslo
- V chladničke - zhruba tri týždne
- V mrazničke - pol roka
Vajcia
- V chladničke - vajcia majú na svojom obale dátum minimálnej trvanlivosti. Po tejto lehote ich môžete konzumovať ešte tri týždne. Surové vajcia vydržia v chladničke 25 dní, uvarené 12 dní.
- V mrazničke - cielené mrazenie sa neodporúča. Ak však vajíčka zabudnete v aute či na balkóne v zime, chvíľkový mráz im nijako neuškodí. Obvykle praskne škrupinka, ale ak nie, sú úplne v poriadku.
Koláče a zákusky
- V chladničke - podľa druhu 2 - 7 dní
- V mrazničke - aj pol roka
- TIP: Mraziť sa dajú aj koláče so šľahačkou či želé.
Majonéza, kečup, horčica
- V chladničke - dva až tri mesiace
- V mrazničke - nemrazí sa
Víno
- V chladničke - 2 až tri dni
- V mrazničke - víno sa nemrazí
- TIP: Ak máte víno v chladničke príliš dlho, nestane sa zdravotne škodlivým, ale skysne, nebude vám chutiť.
Hotové jedlá
- V chladničke - maximálne 2-3 dni
- V mrazničke - aj pol roka
Suché výrobky, ako sú múky, cestoviny, obilniny, strukoviny
- Chladnička ani mraznička na uskladnenie nie sú vhodné. V uzavretých nádobách na tmavom mieste majú takmer neobmedzenú lehotu trvanlivosti.
Exotické ovocie
- Chladnička ani mraznička nie sú vhodné. Takéto ovocie je určené skôr na okamžitú spotrebu.
Domáce ovociea zelenina
- Chladničku znáša len niekoľko druhov, mrazenie sa bez predchádzajúcej úpravy neodporúča.
- TIP: Väčšinu domáceho ovocia a zeleniny, ako sú zemiaky, cibuľa, cesnak, jablká či mrkva, najlepšie uskladníte na tmavom, suchom a chladnom mieste, asi 2 - 6 ˚C. Môžu tak vydržať aj pol roka