Polievka s cícerom a morčacím mäsom
Na 6 porcií potrebujeme:
- 150 g sušeného cíceru
- 1 kg morčacieho stehna
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- olivový olej
- 150 g zeleru
- 2 mrkvy
- 1 cibuľu
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 bobkové listy
- nové korenie
- celé čierne korenie
- 1 lyžičku celej rasce
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 150 ml bieleho suchého vína
- 3 l horúceho zeleninového vývaru
- 1 lyžičku sušenej majoránky
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
Postup:
Ideálne deň vopred (aspoň na 6 hodín) namočíme sušený cícer do vody. Na druhý deň ho scedíme a prepláchneme. Morčacie stehno prepolíme, zo všetkých strán osolíme, okoreníme a opekáme v rozohriatom kastróle s olejom. Medzitým očistený zeler a mrkvy nakrájame na malé kocky. Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno. Keď mäso získa zlatohnedú farbu, do kastróla pridáme nakrájaný zeler s mrkvami. Ochutíme bobkovými listami, novým a celým čiernym korením.
K mierne orestovanej zelenine a mäsu pridáme nasekanú cibuľu spolu s cesnakom. Po približne 5 minútach prisypeme rascu a ochutíme pretlakom. Premiešame a chvíľu restujeme. Podlejeme vínom a krátko varíme, kým sa z neho odparí alkohol. Zalejeme vývarom, osolíme, okoreníme, zakryjeme pokrievkou a varíme približne dve hodiny domäkka. Približne v polovici času varenia pridáme precedený cícer a sušenú alebo čerstvú majoránku. Keď je polievka hotová, mäso vyberieme a oberieme od kosti.
Servírovanie - Cícerovú polievku s morčacím mäsom servírujeme v hlbokom tanieri, posypanú petržlenovou vňaťou.