Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Cícer je nielen zdravý, ale aj chutný: V týchto skvelých receptoch hrá hlavnú rolu! Ktorý si vyberiete?

Cícer je nielen zdravý, ale aj chutný: V týchto skvelých receptoch hrá hlavnú rolu! Ktorý si vyberiete?

Zdroj: Lidl

Reklama

Okolo roku 800 si ho zamilovali na strednom východe a koncom 17. Storočia dorazil aj do európy. Cícer sa právom stal pevnou súčasťou nášho jedálnička, obsahuje množstvo bielkovín, zdraviu prospešných látok a žiadny lepok, takže je skvelou voľbou aj pre ľudí s celiakiou. My vám ponúkame dva recepty, v ktorých hrá dôležitú úlohu.

Polievka s cícerom a morčacím mäsom

Na 6 porcií potrebujeme:

  • 150 g sušeného cíceru
  • 1 kg morčacieho stehna
  • morskú soľ v mlynčeku
  • čierne korenie v mlynčeku
  • olivový olej
  • 150 g zeleru
  • 2 mrkvy
  • 1 cibuľu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 bobkové listy
  • nové korenie
  • celé čierne korenie
  • 1 lyžičku celej rasce
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 150 ml bieleho suchého vína
  • 3 l horúceho zeleninového vývaru
  • 1 lyžičku sušenej majoránky
  • 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate

Postup:

Ideálne deň vopred (aspoň na 6 hodín) namočíme sušený cícer do vody. Na druhý deň ho scedíme a prepláchneme. Morčacie stehno prepolíme, zo všetkých strán osolíme, okoreníme a opekáme v rozohriatom kastróle s olejom. Medzitým očistený zeler a mrkvy nakrájame na malé kocky. Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno. Keď mäso získa zlatohnedú farbu, do kastróla pridáme nakrájaný zeler s mrkvami. Ochutíme bobkovými listami, novým a celým čiernym korením.

K mierne orestovanej zelenine a mäsu pridáme nasekanú cibuľu spolu s cesnakom. Po približne 5 minútach prisypeme rascu a ochutíme pretlakom. Premiešame a chvíľu restujeme. Podlejeme vínom a krátko varíme, kým sa z neho odparí alkohol. Zalejeme vývarom, osolíme, okoreníme, zakryjeme pokrievkou a varíme približne dve hodiny domäkka. Približne v polovici času varenia pridáme precedený cícer a sušenú alebo čerstvú majoránku. Keď je polievka hotová, mäso vyberieme a oberieme od kosti.

Servírovanie - Cícerovú polievku s morčacím mäsom servírujeme v hlbokom tanieri, posypanú petržlenovou vňaťou.

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace