1. Grécky jogurt
Vedci zistili, že každá denná porcia jogurtu zabráni priberaniu na váhe až o 0,82 kilogramu. Vďaka vysokému obsahu bielkovín, grécky jogurt zabezpečí pocit sýtosti na dlhšiu dobu a rovnako aj doplní bielkoviny. V každom prípade by sta sa však mali uistiť, či má nízky obsah pridaného cukru.
2. Ovos
Ovos je bohatý na vlákninu a preukázateľne znižuje hladinu cholesterolu, čím podporuje zdravie srdca. Ďalším benefitom je to, že dokáže zasýtiť na dlhšiu dobu. Mali by ste sa však vyhýbať instantným ovseným vločkám alebo na oko zdravým produktom s pridaným cukrom. Ovsené vločky si viete dochutiť aj sami, a to medom, škoricou alebo muškátovým orieškom.
3. Hnedá ryža
Ďalšia štúdia zistila, že ženy, ktoré konzumovali viac celozrnných výrobkov s vysokým obsahom vlákniny, trvalo vážili menej ako tie, ktoré ich nekonzumovali. Tie, ktoré jedli rafinované obilniny, v porovnaní s nimi pribrali viac.
Z toho dôvodu by až tretinu vášho jedálnička by mali tvoriť potraviny ako zemiaky, chlieb, ryža a cestoviny. Jedna štúdia vedcov z Harvardu dokonca zistila, že ľudia, ktorí jedia dve alebo viac porcií hnedej ryže týždenne, môžu znížiť riziko vzniku cukrovky 2. typu približne o 10 %.
4. Fazuľa
Fazuľa vo všetkých variantoch, akými sú cícer alebo čierna fazuľa, je bohatým zdrojom bielkovín, vitamínov, minerálov, komplexných sacharidov a vlákniny, navyše obsahuje málo tuku a soli. Dlhodobo zaujme aj nízkou cenou. Výskum v časopise Journal of the American College of Nutrition ukázal, že konzumenti fazule majú o 23 % nižšiu pravdepodobnosť priberania a o 22 % nižšie riziko obezity. Táto strukovina je naviac jedným z najväčších ukazovateľov toho, či sa dožijete vysokého veku.