Bryndzové pirohy s cibuľkou a so slaninou
Na 5 porcií potrebujeme:
- 500 g zemiakov (ideálne typ C)
- 300 g polohrubej múky
- 2 vajcia
- 375 g plnotučnej bryndze
- čierne korenie v mlynčeku
- morskú soľ v mlynčeku
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 100 g slaniny z mangalice
- 300 g kyslej smotany (16 %)
Postup
Prípravu cesta začneme ideálne deň vopred. Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť najprv pri izbovej teplote a potom v chladničke. Na druhý deň zemiaky ošúpeme a nastrúhame najemno. Z polovice nastrúhaných zemiakov primiešavaním asi 200 g múky a 2 vajec vypracujeme cesto. Cesto vyformujeme do tvaru valca a prikryjeme kuchynskou utierkou.
Z druhej polovice zemiakov, zmiešaním s 250 g bryndze, korením, so soľou a s 1 najemno nasekanou bielou časťou lahôdkovej cibuľky, pripravíme plnku. Zvyšnou múkou posypeme pracovnú dosku a postupne ju zapracujeme do cesta. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 mm. Vykrajujeme z neho pomocou formy alebo pohára kolieska. Každý naplníme 1 lyžicou plnky. Okraje cesta navlhčíme a formu uzavrieme.
Pirohy varíme vo vriacej osolenej vode asi 10 minút, kým vyplávajú na hladinu. Hneď po vložení do vody ich opatrne premiešame, aby sa neprilepili. Slaninu nakrájame na menšie kocky a opečieme v kastróle dochrumkava. Podľa potreby môžeme pridať bravčovú masť. V miske zmiešame zvyšnú bryndzu a kyslú smotanu.
Servírovanie - Pirohy servírujeme s kyslou smotanou zmiešanou s bryndzou, posypané opečenou slaninkou, pokvapkané výpekom a dozdobené nasekanou zelenenou časťou lahôdkovej cibuľky.