To, akým spôsobom sa pustíte do jej konzumácie, prezradí mnohé o vašom charaktere.
Druhy špargle
- Fialová špargľa: Výnimočná forma bielej špargle s ľahkým nádychom hlavičiek do fialova. Zafarbenie vzniká, keď špargľa na krátky čas rastie zo zásypu. Chutí silno ako biela špargľa.
- Zelená špargľa: Rastie povrchovo, vytvorí preto chlorofyl. Má vysoký obsah vitamínu C a silnú arómu ako biela a fialová špargľa. Jej šupka je jemnejšia.
- Biela špargľa: Rastie v zasypaných hrádzach/valoch, chránených pred slnkom. Aby si vytvárala chlorofyl, vytvoria sa diery/vpichy predtým, ako príde na slnko.
7 dôležitých otázok o špargli
1. Ako rozpoznám čerstvú špargľu?
Test čerstvosti! Dve stonky položiť do kríža a trieť o seba. Keď vŕzgajú, majú bunky ešte dosť vody, špargľa je čerstvá.
2. Ako ich uskladniť?
Biele a fialové do vlhkej utierky v chladničke. Zelenú špargľu rovno postaviť do pohára s vodou. Zostane približne 3 dni čerstvá.
Tip na dlhé uskladnenie: Umytú a ostrúhanú dať zamraziť, vydrží 8 mesiacov.
3. Je špargľa zdravá?
Áno! Nemá kalórie, je bohatá na vlákninu a vitamíny. Aktivuje látkovú výmenu, pomáha telu pri detoxikácii.
4. Odkiaľ pochádza ten silný zápach po zjedení?
Zápach moču sa zmení po odbúraní kyseliny asparágovej z tela a uvoľňuje zlúčeninu síry.
5. Odkedy sa jedáva špargľa?
Už v starom Egypte bola špargľa delikatesou - išlo o divú špargľu. Ako prví začali s pestovaním Rimania.
6. Prečo sa končí sezóna špargle 24. júna?
Žatva sa končí na Jána, aby špargľa mala čas nabrať silu na ďalšiu sezónu.
7. Ako ju správne jesť
Predtým sa špargľa šupla celá s vidličkou do úst, pretože sa nemohla krájať.
Dôvod: oceľový alebo železný nôž zobral pri krájaní chuť.
Dnes je šupnutie špargle tabu a špargľa sa môže krájať. Či už sa je najskôr špička, alebo sa nechá na koniec, je na každom z vás!