Zdravá dobrota ich stojí nemálo úsilia, vyslúžila si však ocenenie. Med je zdravá, výživná a unikátna potravina, avšak aj medzi dobrými medmi môžu byť rozdiely. Jeden unikátny spod Tatier ocenili certifikátom Produkt Liptova. Vyrobili ho manželia Iveta (62) a Róbert (64). Ako vyzerá proces stáčania jedinečného medovicového medu?
Nádašdyovci bývajú v obci Kokava (okr. Poltár). „Včielky chováme asi 12 rokov, ale stále je sa čo učiť a tieto malé pracovité tvory sú pre nás stále novou inšpiráciou a prekvapením,“ usmieva sa Iveta. A ako sa k nim dostali?
Otvoriť galériu
„Som učiteľka na základnej škole a manžel učí na strednej lesníckej škole. Okrem toho začal robiť aj vo včelárskom ústave. Ako by to vyzeralo, keby nemal doma včely? Máme asi 50 rodín a vytočíme ,niekoľko sto kíl medu ročne,“ prezrádza.
Med je plný vitamínov.
Zdroj: iglu
Otvoriť galériu
Usilovný hmyz ich pred troma rokmi prekvapil jedinečným medovicovým medom. „Na tento med včely nezbierajú nektár, ale sladkú šťavu z vošiek. Tie naše si našli vošky na javore a med je naozaj cítiť javorom. Keď sme ho stáčali, manželka až s hrôzou povedala, že nás budú podozrievať, že sme do medu liali javorový sirup, tak ho tam bolo cítiť,“ hovorí s úsmevom Róbert, ktorý dodal, že med ponúkajú za 8 eur za kilo. Manželia venujú včelám maximum času
Zdroj: iglu