Fínsko
Kaalilaatikko
Na preklad názvu si netrúfame, ale kapusta, ryža a mleté mäso je základom obľúbeného jedla v mnohých krajinách. Všade ho pripravujú trochu inak, ale táto fínska obdoba chutí aj preto, že je kombináciou slanej a sladkej chute.
Potrebujeme:
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 1,5 dl ryže
- 1 kg kapusty
- 1 polievkovú lyžicu olivového oleja
- 1 cibuľu, nakrájanú na kocky
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 1 lyžičku sušeného majoránu
- 1 dl brusnicového (alebo iného) džemu
- 4 dl vývaru (zeleninový alebo kurací vývar)
- brusnice na servírovanie
Postup:
Na strednú panvicu dáme 2 dl vody a 1/2 lyžičky soli, trochu premiešame a zohrejeme na stredne vysokú teplotu. Keď začne vrieť, vložíme ryžu a varíme na miernom ohni, kým ryža neabsorbuje takmer všetku vodu. Odstavíme z ohňa a odložíme bokom.
Kapustu nakrájame na prúžky a odložíme bokom.
Na strednú panvicu dáme kvapku olivového oleja a zohrievame asi minútu. Pridáme cibuľu a pol minúty restujeme. Pridáme mleté mäso a za stáleho miešania opečieme. Keď sa farba mäsa zmení na „uvarenú hnedú“, pridáme zvyšnú soľ a všetky koreniny.
Do ďalšieho hrnca dáme 1 lyžičku olivového oleja a pol minúty ho zohrievame a pridáme nakrájanú kapustu a premiešame. Mierne podlejeme, aby sa kapusta neprilepila a uvaríme domäkka. Keď zmäkne, pridáme sirup, premiešame a odstavíme z ohňa.
Všetko spojíme a vložíme do nádoby na pečenie. Pridáme vývar a pečieme asi hodinu. Ak by vrch príliš tmavol, prikryjeme ho alobalom a dopečieme.
Podávame husto posypané brusnicami.