Laskiaispulla
Podľa viacerých zdrojov najobľúbenejšia sladkosť v krajine tisícich jazier, ktorú si vraj domáci nechávajú vyrábať v cukrárňach. Bezpochyby preto, že je to prácny výrobok, po ktorom ostane v kuchyni priveľa riadu na umývanie.
Potrebujeme:
Na cesto:
- 1 vajce
- 420 g bielej múky
- 100 g masla
- 2,5 dl mlieka
- 1 dl bieleho kryštálového cukru
- štipku soli
- 2 lyžičky mletého kardamómu
- 1 balenie sušeného droždia
Na náplň:
- 5 dl hustej kyslej smotany
- 2 dl práškového cukru
- džem (malinový, slivkový, podľa chuti)
Postup:
Rozšľaháme vajíčko a rozdelíme ho na dve rovnaké časti (jednu si odložíme na neskôr - budeme ňou potierať buchty pred pečením). Do misky dáme múku, medzitým si rozpustíme maslo a v druhom hrnčeku zohrejeme mlieko (nesmie vrieť) a po odstavení pridáme cukor s kardamómom a šľaháme, kým sa cukor nerozpustí.
Vrátime sa k múke, do ktorej dáme droždie a soľ. Do mlieka pridáme polovicu vajíčka, vlejeme do múky s droždím a vypracujeme vláčne cesto. Konzistencia cesta by mala byť jemná a hladká. Nakoniec pridáme rozpustené maslo a hnetieme, kým sa maslo nezapracuje.
Na pomúčenej doske ešte premiesime a urobíme z cesta guľu, ktorú necháme zakrytú vlhkou utierkou na teplom mieste vykysnúť. Cesto by malo zdvojnásobiť objem.
Kým cesto kysne, pripravíme si krém. Do misky nalejeme hustú smotanu, pridáme cukor a odložíme do chladničky.
Po vykysnutí cesto ešte prepracujeme a vytvoríme si 20 kusov, ktoré rozložíme na plech vyložený papierom. Medzi buchtičkami necháme miesto, zväčšia objem. Na plechu necháme ešte polhodinu vykysnúť. Potom každú buchtičku potrieme zvyšným vajíčkom a pečieme v rúre zohriatej na 220 stupňov Celzia asi 10 – 15 minút, kým nezhnednú.
Necháme ich vychladnúť a smotanu vložíme to striekacieho vrecka a pripravíme si džem. Plniť možno tak, že buchtičku rozrežeme na polovicu, vydlabeme vnútro, do ktorého dáme lyžičku džemu a nastriekame smotanu. Vrch môžeme posypať práškovým cukrom.