Lotyšsko
Griki
Národný pokrm Lotyšska kedysi mohol byť označovaný za jedlo chudobných, dnes by sme ho mohli nazvať zdravým jedlom vzhľadom na všetko, čo pohánka ponúka ľudskému organizmu.
Potrebujeme:
- 1 šálku (3 dl) pohánky
- 1 nožičku klobásy
- 1 veľkú mrkvu
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 jarné cibuľky
- 1 cibuľu
- vývar podľa potreby
- maslo
- mleté čierne korenie, soľ
Postup:
Pohánku prepláchneme a uvaríme vo vývare - mierka je 1 šálka pohánky, 1,5 šálky vývaru (stačí aj vlažná voda s lyžičkou vegety). Varíme asi 10 minút, potom vypneme a necháme dôjsť. Pokrájanú klobásu opečieme na panvici spolu s nasekanými obomi druhmi cibule a pokrájanou mrkvou, podlejeme a dusíme domäkka a trochu neskôr pridáme maslo a nasekaný cesnak. Zmiešame so scedenou pohánkou, osolíme a okoreníme.
Jedlo je dobré aj vo vegetariánskej podobe: klobásu nahradíme cuketou, brokolicou či karfiolom, ktoré udusíme spolu s cibuľou a mrkvou.