Maizes zupa
Jednoduchá sladkosť, pri ktorej v našich končinách môže robiť problémy len koncentrát brusnicovej šťavy. Ten si možno vyrobiť, alebo jednoducho nahradiť nejakou inou sladkou ovocnou šťavou či redším džemom.
Potrebujeme:
- 150 g starého alebo opečeného tmavého ražného chleba
- 2 šálky (1/2 l) vriacej vody
- 20 g cukru
- 20 g hnedého cukru
- 2 polievkové lyžice koncentrátu brusnicovej šťavy
- 40 g sušeného ovocia (jablká, hrozienka, slivky), nakrájané nadrobno
- škoricu
- mleté klinčeky
- sladenú šľahačku
Postup:
Chlieb namočíme do vody, kým nezmäkne, a potom pretlačíme cez jemné sitko. Alebo modernejšie: chlieb nastrúhame nahrubo za pomoci kuchynského robota. Potom v malom hrnci na omáčku privedieme vodu do varu a pridáme chlieb.
Vmiešame cukor, škoricu, klinčeky a ovocie. Pridáme vodu podľa potreby, aby zo zmesi bola polievka. Varíme na miernom ohni, kým polievka nebude mať požadovanú konzistenciu a ovocné chute nepreniknú. Odstránime z tepla a vmiešame brusnicový koncentrát.
Dôkladne vychladíme, podávame s kopčekom šľahačky navrchu.