Ako informoval portál The Sun, rafinovaný cukor sa nachádza vo všetkom, od čokolády, čipsov až po chlieb, cereálie a takzvané zdravé nápoje, ako sú napríklad smoothies. Dospelí a tínedžeri by nemali denne skonzumovať viac ako 30 g pridaného cukru, čo je približne sedem čajových lyžičiek. Deti vo veku 7 – 10 rokov o jednu lyžičku menej, maximálne však 24 g. Naši najmenší vo veku 4 – 6 naopak len 19 g (päť čajových lyžičiek). Avšak podľa nového výskumu ľudia prijímajú dvojnásobok zdravej dávky, následky sú pritom nebezpečné.
Väčšina mužov konzumuje približne 55 g cukru, ženy 44 g a deti až 51 g. Takýto príjem zvyšuje riziko vzniku mozgových a srdcových ochorení, rakoviny a obezity. Bežné sú aj podráždenosť, pocity úzkosti, zhoršený stav pleti, poruchy spánku, bolesti hlavy alebo nedostatok energie. Zníženie dávok naopak môže predchádzať vývoji cukrovky 2. typu, srdcovým problémom, ochoreniam pečene, Alzheimerovej choroby a podobne.