Odborníčka na výživu Kim Schweigerová tvrdí, že "Čím viac cukru prijmete, tým viac chuťové poháriky chcú niečo sladké.“ Príjem energie síce vzrastie, ale len na chvíľu, potom sa dostavia neželané účinky. Cukor je často spojený s predstavou pochúťky alebo odmeny, a to sa ťažko odstraňuje. Vyskytuje sa v obľúbených pochúťkach a neponúka žiadne benefity. Prírodné sladidlo je naopak obsiahnuté v potravinách, ako sú ovocie a mlieko, ktoré majú ďalšie výživové výhody, napríklad vlákninu, vitamíny a minerály. Kim, zakladateľka spoločnosti Nutritional Fingerprint, povedala: "Rafinovaný cukor je škodlivý pre každú časť vášho tela a súvisí so všetkými chronickými ochoreniami.“
Novinárka Deborah Lintonová (38) bola veľkou milovníčkou sladkého, no rozhodla sa cukor nahradiť prírodnými zdrojmi. Mesiac maškrtila vďaka ovocí, krekrom, orechom, džúsom a vode. Po experimente absolvovala zdravotnú prehliadku. Telesný tuk sa znížil, tiež triglyceridy v krvi, ktoré zvyšujú riziko srdcových ochorení a arterioskleróza, pričom jej tiež klesol cholesterol. Mala tiež krajšiu pleť, viac energie a kvalitnejší spánok. Avšak prvé tri dni ju bolela hlava a potila sa, čo je však bežný príznak.