10. Alkohol
Keď pijete, konzumujete viac kalórií, no nie je to len zo samotného alkoholu. Niektoré štúdie naznačujú, že alkohol môže stimulovať nervové bunky v hypotalame mozgu, ktoré zvyšujú chuť do jedla. A tak niet divu, že keď ste niekde vonku, siahnete po mastnom burgri alebo syrových čipsoch. "Alkohol znižuje uvedomenie si toho, čo jete, a ak ho požívate v nadmernom množstve, môže znížiť hladinu glukózy v krvi, čo môže viesť k túžbe po jedle," vysvetlil odborník.
11. Čipsy
Zemiaky dosahujú pomerne vysoké skóre v indexe sýtosti – sedemkrát vyššie ako croissanty. No ich vyprážanie v oleji a osolenie znižuje ich schopnosť zasýtiť. Rovnako ako croissanty, aj hranolky alebo čipsy sa zjedia rýchlo, takže je väčšia pravdepodobnosť, že sa následne prejete.
12. Šišky
Nie je žiadnym prekvapením, že šišky hromadia kalórie s nízkou nutričnou hodnotou. Sú nabité cukrom - a často sú ním tiež pokryté - takže spôsobujú prudký nárast energie. Keďže sú tieto potraviny bohaté na cukor a tuk, vedie to k tomu, že ich väčšinou skonzumujeme až neprimerane veľa.