Olivy
Olivy sú bohaté na antioxidanty a vitamín E a môžu byť zdravou maškrtou. Ale mali by ste dávať pozor na tie, v ktorých sú kôstky. Ak do nich zahryznete, môžu vám poškodiť zuby. Nie sú to len olivy, zuby môže poškodiť akékoľvek ovocie s kôstkami, od čerešní a datlí až po broskyne. Prasklinu si nemusíte všimnúť a niekedy ich nezaregistruje ani váš zubár, majú však negatívny vplyv na vaše zuby.
Karamelky
Karamelky môžu byť chutné, ale sú plné cukru a nie je prekvapením, že medzi zubármi nie sú obľúbené. „Nikdy by som nejedol karamelky, pretože sú hrozné pre zuby,“ hovorí Dr. Jethwa.
Cukor je jednou z hlavných príčin zubného kazu. Keď baktérie v ústach rozkladajú cukor, vytvára sa kyselina. Táto kyselina rozpúšťa povrch zuba, čo je prvé štádium zubného kazu. Nie je to však len obsah cukru v karamelkách, ktorý je problematický, ale aj ich lepkavá a tvrdá textúra.
„To, že sú žuvacie, znamená, že sa lepia na vaše zuby viac ako väčšina potravín. Kvôli tomu je pravdepodobnejšie, že spôsobia kaz. Ich lepkavá štruktúra by tiež mohla predstavovať obrovské problémy pre ľudí, ktorí majú výplne, korunky alebo strojčeky, pretože by sa mohli uvoľniť alebo dokonca vytiahnuť," upresňuje Dr. Jethwa.
Chrumkavé jedlá
Chrumkavé pochúťky a pečená večera majú vysoký obsah nasýtených tukov. Tieto jedlá nie sú škodlivé len pre váš pás, ale aj pre vaše zuby.
„Praskliny na zuboch sú zvyčajne spôsobené problémami s uhryznutím, ale sú tiež často spôsobené jedením potravín, ako sú oškvarky alebo hryzenie pukancov, a preto sa tomu všetkému snažím vyhýbať," hovorí doktor. "Čiastočky týchto chrumkavých potravín sa tiež môžu zaseknúť v drážkach vašich zubov a časom spôsobiť zubný kaz."