V oboch prípadoch po vanilke voňajúcich prísad na pečenie ide naozaj predovšetkým o vôňu, pretože vnem vnímaný ako vanilková príchuť vzniká v ústach spoločným pôsobením chuti pokrmu s vôňou vanilínu. Veľa napovie cena. „Cukor s prírodnou vanilkou sa cení až desaťkrát viac ako ten s umelou arómou,“ konštatuje šéfredaktorka magazínu dTest Hana Hoffmannová. Odborníci však zistili, že obsah hlavnej zložky sa medzi jednotlivými výrobkami diametrálne líšil. Pri porovnaní s cenou tak bola väčšina výrobkov veľkým sklamaním.
Aký je rozdiel medzi vanilkovým a vanilínovým cukrom?
Vanilkový cukor obsahuje prírodnú vanilku. Tá môže mať niekoľko podôb: mletý vanilkový struk, vanilkový extrakt alebo prírodná vanilková aróma, pričom konkrétnu ingredienciu vždy nájdeme v zložení. Vanilínový cukor nemá s prírodnou vanilkou nič spoločné, obsahuje len arómu umelého pôvodu.
Vyrobiť si ho môžete aj doma
Nájdite si uzatvárateľnú nádobu, vhodnú na 200 až 500 g cukru. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežte. Pomocou ostrého noža vyškrabte von zrniečka vanilky a vložte ich do nádoby s cukrom. Následne pridajte aj struk a zasypte cukrom. Dózu zatvorte a poriadne ju pretrepte. Nechajte na kuchynskej linke. Vanilka krásne prevonia cukor asi za 2 týždne, počas ktorých by ste dózu mali vždy raz za čas pretrepať.