Nehynúcou klasikou v mnohých slovenských domácnostiach je kura na rôzne spôsoby. Nedeľný obed, to je skrátka „slížiková“ polievka, po ktorej nasleduje dobre známe mäsko pokryté chrumkavou kožtičkou, pričom najsilnejší jedinci si uchmatnú statnú nohu. Tak prečo do receptu nepoužiť z kurčaťa len to najpopulárnejšie?
Kuracie stehná v BBQ omáčke
4 porcie
Otvoriť galériu
Kuracie stehná
Zdroj: lidl
Potrebujeme:
BBQ kuracie stehná
- 1 kg kuracích stehien
- 150 g pikantného kečupu
- 2 lyžice medu
- 50 ml bourbon whiskey
- 1 lyžicu mletej ostrej papriky
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
- 1 cm zázvoru
- 4 strúčiky cesnaku
Domáce hranolčeky
- 1 kg zemiakov
- 500 ml slnečnicového oleja
Šalát
- 1 veľkú mrkvu
- 2 stonky stonkového zeleru
- 1 zväzok reďkoviek
- šťavu z ½ citróna
Dresing
- 150 ml majonézy
- citrónovú šťavu
- čerstvú petržlenovú vňať
Postup:
BBQ kuracie stehná
- Marinádu pripravíme zmiešaním kečupu, medu, bourbon whiskey, mletej papriky, soli, korenia, olivového oleja, nastrúhaného zázvoru a cesnaku. Umyté a osušené kuracie stehná presekneme na polovicu, preložíme do zapekacej misy alebo na plech a potrieme pripravenou marinádou (časť marinády odložíme na dresing).
- Podlejeme horúcou vodou a pečieme v rúre vyhriatej na 220 °C asi 45 minút.
Domáce hranolčeky
- Ošúpané zemiaky nakrájame na hranolčeky a oblanšírujeme – 2 až 3 minúty povaríme v osolenej vriacej vode. Precedíme a necháme odkvapkať. V hlbokom hrnci s rozpáleným olejom ich dozlatista za občasného miešania smažíme. Usmažené hranolčeky osušíme na papierových utierkach a pred podávaním osolíme.
Šalát
- Očistenú mrkvu nakrájame na tenké prúžky, zeler na menšie kúsky, reďkovky na plátky. Preložíme do misky, ochutíme soľou, korením, olivovým olejom a šťavou z 1/2 citróna.
Dresing
- Zvyšnú marinádu zmiešame s majonézou, ochutíme pár kvapkami citrónovej šťavy, soľou, korením a nasekanou petržlenovou vňaťou a odložíme do chladničky.
Servírovanie
- Kuracie stehná v BBQ omáčke servírujeme s domácimi hranolčekmi a šalátom. Dresing podávame v samostatnej miske ozdobený petržlenovou vňaťou.